Економіка

Нові умови для аграріїв: як врятувати врожай і наповнити бюджет

З урахуванням втрат війни, руйнування інфраструктури та складнощів із логістикою розмір аграрного ВВП цього року знизиться, але його частка у розрізі української економіки зросте, адже інші галузі постраждали більше.

Таку думку в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«У довоєнний період прямий вклад сільського господарства у ВВП оцінювався на рівні 13%, а з пов’язаними галузями (логістика, перевезення тощо), які працюють завдяки сільському господарству, — до 20%», — констатував він.

При цьому перший заступник міністра вказує, що розмір ВВП, який забезпечує агросектор, впаде у поточних цінах на 20-30%.

Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства:

«25% площ не засіяні, і врожайність ми очікуємо меншу, ніж минулого року, коли був рекорд. Також ми втратили частково тваринницький комплекс. У перерахунку на міжнародні ціни зниження складе 10-15%. Водночас ми ще не знаємо. які результати вдасться отримати до кінця року, і коли відкриється експорт. Проте вже зараз зрозуміло, що аграрний сектор впаде менше, ніж уся економіка».

За його словами, загальноекономічне падіння зараз прогнозується на рівні 50%.

«Можливо — менше (30-35%). Якщо вдасться деблокувати порти, і піде інтенсивний експорт, ціна на продукцію наблизиться до міжнародної. За найбільш реалістичного сценарію, враховуючи складнощі інших секторів, загальноекономічне падіння ВВП складе до 40%. Частка аграрного сектору в економіці зросте. Особливо, якщо розблокується експорт», — каже він.

Серед основних складнощів зараз перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький називає логістику, пальне, зокрема питання в дизелі.

«Також необхідне розширення потужностей для зберігання зернових, нам треба буде зберігати приблизно 10-15 млн т додатково залежно від урожаю. Зараз держава планує пільгову масштабну програму з кредитування розширення потужностей під зберігання сільгосппродукції. Її планується анонсувати уже у червні», — резюмує Тарас Висоцький.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua

Ще статті по темі

Back to top button