Економіка

Борис Приходько: «Україна має потенціал повністю відмовитись від російського газу та перейти на споживання біометану»

Під час війни наша країна змушена продовжувати закуповувати «блакитне паливо» з країни-агресора, хоча й через європейських посередників. Інвестиції у будівництво заводів, які виробляють біометан, дозволять зменшити залежність від російського газу.   

Про це заявив засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько.

«Під час війни росія посилила енергетичний шантаж країн Європи. В будь-яку мить можлива зупинка постачання російського «блакитного палива» до Євросоюзу. Тому провідні країни світу вимушені терміново шукати альтернативу постачання з країни-агресора. Важливу роль в цьому процесі можуть зіграти вуглецево-нейтральні гази, в тому числі біометан. Перехід із російського газу на біометан дозволять зменшити залежність від росії. Нагадаю, що досі Україні доводиться купувати «блакитне паливо» окупанта, хоча й через європейських посередників», — розповідає Борис Приходько.

За його словами, екологічний газ можна виробляти із відходів сільськогосподарської промисловості.    

Борис Приходько: Інвестиції у будівництво заводів, які виробляють біометан, дозволять зменшити залежність від російського газу.   

«Наша країна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, то потенціал виробництва біогазу в нас дуже великий. Біометан – це екологічний газ, який виробляється із відходів харчової промисловості, тваринництва, осаду стічних вод та органічної фракції побутових відходів. Ми говоримо про те, щоб перетворити непотрібні відходи сільського господарства у новий експортний продукт. Наразі на ринку вартість «блакитного палива» становить вище за $1 тис. за тисячу кубометрів. Тому логічно інвестувати кошти у запуск нових заводів, модернізувати наявні біогазові установки від виробництва біометану», — продовжує засновник Благодійного фонду «РАЗОМ».

Він вважає, що власники біогазових установок можуть активніше перейти замість генерування палива на виробництво біогазу.  

«Сьогодні в Україні працюють 77 біогазових установок, що генерують до 260 млн кубометрів палива на рік. Всі вони орієнтовані на виробництво електроенергії від «зелений» тариф. Але війна та вірогідна зупинка постачання російського газу до країн ЄС змусила власників таких установок подумали про те, щоб замість електроенергії виробляти біометан. Тим більше, що такий газ можна закачати в українську газотранспортну систему та використовувати замість природного газу. Показовим для нас може стати досвід країн ЄС, де активно розвивається цей напрямок. За даними Європейської біогазової асоціації, у 2020 році виробництво біометану в Євросоюзі працювало вже у двадцяти країнах, на 163 заводах. На кінець 2021 року загальна кількість заводів вже перевищувала 1000 одиниць. У Європі бачать які вигоди несе таке виробництво та активно інвестують кошти в нього»,пояснює Борис Приходько.

Інвестиції у будівництво заводів, які виробляють біометан, дозволять зменшити залежність від російського газу.   

За його словами, в нашій країні величезний потенціал до генерації біометану.

«Два боіметанових заводи в Україні планують запустити до кінця року. Першим компанія «Галс-Агро» відкриває виробництво на Чернігівщині. Там планують виробляти до 3 млн кубометрів палива на рік. Другий завод – Юзефо-Миколаївської біогазкоманії з Вінницької області. Він буде генерувати близько 10 млн кубометрів на рік. У наступному році ще як мінімум п’ять виробників планують перейти на виробництво біогазу. За даними Біоенергетичної асоціації, до 2030 року наша країна може повністю замістити імпортований природний газ та стати енергонезалежною», — резюмує Борис Приходько.

Ще статті по темі

Back to top button