Економіка

Самооподаткування в селах: чи є вигода та куди витрачаються ці кошти

У селах Чернігівщини активно практикується самооподаткування. Такі добровільні збори керуються статтею 1 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Самооподаткування передбачає збір коштів із мешканців населеного пункту на добровільній основі. Рішення про це ухвалюють на загальних зборах громадян. Ці гроші можна скеровувати на фінансування разових цільових заходів соціально-побутового характеру.

У селі Григорівка, що на Бахмаччині, теж збирають кошти, які потім направляють на благоустрій населеного пункту.

«Люди затверджують цей збір під час сходу села. Сплачують його добровільно, ніхто не змушує. Три роки тому громада нашого села прийняла рішення збирати по 50 гривень із людей, які працюють, і по 25 – із непрацездатних і пенсіонерів. Старше покоління платить справно», – розповіла в.о. сільського голови Олена Тупа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які податки найбільше наповнюють місцеві бюджети Чернігівщини

Кошти збирають раз на рік. У сільській раді кажуть, що станом на 11 серпня цього року було нараховано 16 тисяч гривень, із них зібрано половину. На сьогодні ця сума становить приблизно 9 тисяч. Минулого року ця сума обчислювалася приблизно 11 тисячами.

Куди спрямувати ці кошти, також вирішують під час сходу села. Наприклад, їх можуть скерувати на вивіз сміття, придбання зелених насаджень тощо. Зараз населений пункт потребує встановлення кованого паркану. Кошти на нього збирають кілька років, уже є 40 тисяч.

Староста села Блистова, яке зараз входить до складу Менської ОТГ, каже, що із заснуванням громади таке оподаткування скасовується.

«До об´єднання в громаду в нас було самооподаткування. Сума збору становила 15 гривень. За рік ці кошти здавали в середньому 100-150 осіб. Тому сума виходила невелика», – розповів староста Блистової Роман Боюн.

Зібрані кошти спрямовували на те, щоб заправити пожежну машину.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button