Економіка

Спецкомісія допомагатиме чернігівцям у створенні ОСББ

У Чернігові запрацювала спеціальна комісія, яка буде проводити обстеження технічного стану житлових будинків, комунікацій та електричних мереж.

8309_2

За результатами перевірки буде наданий експертний висновок для участі в «Програмі сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки».

Про це ЧEline повідомили в прес-службі Чернігівської міської ради.

До комісії, яку очолює заступник міського голови Олександр Кириченко, увійшли також начальник управління капітального будівництва міської ради, керівники двох житлово-комунальних підприємств, провідні фахівці ТЕЦ, Чернігівводоканалу, Облтеплокомуненерго, радник заступника міського голови з питань створення та підтримки ОСББ.

8309_3

Днями відбувся перший інспекційний виїзд комісії на об’єкти – в будинки, які претендують на участь у міській Програмі для ОСББ та державних програмах з енергоефективності.

Міська програма передбачає співфінансування капітальних ремонтів у будинках мешканцями та міським бюджетом  у пропорції 20% на 80%.

Наразі у Чернігові зареєстровано 8 ОСББ, ще 20 знаходяться на стадії реєстрації.

8309_5

За словами заступник міського голови Олександр Кириченко, комісія створена для того, щоб на основі обстежень дати висновок, що саме потрібно корінним чином змінити в будинку.

Серед таких — пропозиції з можливою повною заміною труб водопостачання і водовідведення, утепленням труб гарячої води, заміною труб теплопостачання, встановлення будинкових лічильників тепла, проведенням заміни або капітальних ремонтів ліфтів, утепленням зовнішніх стін будинків, заміною вікон у під’їздах на енергозберігаючі, а також заміною вхідних дверей де це необхідно.

8309_6

— Після обстеження в перших 8 будинках ми в максимально короткі строки зробимо експертизу та проекти, а після цього – почнемо ремонтні роботи, — сказав Криченко.

Всього цього року у проекті візьме участь 20-20 будинків.

— Більше до морозів просто не встигнемо. Але за зиму треба підготуватися, щоб наступного року вийти на показник у 200 будинків. А в перспективі на 3-5 років – оновити весь житловий фонд, — поділився планами заступник мера.

8309_7

«Першими ластівками», з яких починається ця робота в Чернігові, стали 8 будинків з ОСББ, розташовані в районі готелю «Градецький».

Керівники цих ОСББ для більш успішної роботи об’єдналися в асоціацію і тепер у деяких проектах беруть участь спільно.

Будинки не нові, окремим з них – по 30 років.

При виїзді комісії на місце у першому ж із них кинулися у вічі наявні проблеми з каналізаційними мережами. Вони зношені і, як можна було переконатися, прориваються і затоплюють підвал.

Перші результати роботи комісії мають бути готові до кінця тижня.

Ще статті по темі

Back to top button