Економіка

За 6 місяців бюджет перевиконали на 40%

Бюджетні призначення за шість місяців поточного року виконано на 140,8 % (загальний фонд – на 140,6 %, спеціальний фонд – на 157,5 %).

Усього до місцевих бюджетів надійшло 1 432,5 мільйона гривень.

Про це ЧEline повідомили в Департаменті фінансів облдержадміністрації.

Порівняно з відповідним періодом минулого року (в зіставних умовах) доходи бюджету зросли на 498,5 мільйона гривень, або на 53,4 %.

Найбільша частка надходжень — від податку на доходи фізичних осіб і плати за землю. Першого зібрано 779,1 мільйона гривень, другого — 229,7 мільйона. Обидва показники перевищують минулорічні та заплановані на перше півріччя поточного року.

Фінансові бюджетні ресурси в області передовсім спрямовують на виплати за захищеними статтями — понад 90 %, в тому числі на зарплату — 83 %.

Проте цього недостатньо. Станом на 1 липня заборгованість з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ становить 125,4 мільйона гривень.

Затримки з виплатою заробітної плати пояснюються обмеженістю в місцевих бюджетах області власних доходів, загальною незбалансованістю бюджетів, а також тим, що обсяги освітньої та медичної субвенцій із державного бюджету не враховують реальної потреби в коштах на здійснення видатків установами освіти і охорони здоров’я.

Так, Законом «Про Державний бюджет України на 2016 рік» обсяг освітньої субвенції у січні-червні для бюджетів міст обласного значення, районів і об’єднаних територіальних громад передбачений у сумі 546,5 мільйона гривень за потреби 637,2 мільйона гривень. На медичну галузь заплановано на січень-червень 327,1 мільйона гривень, що менше фактичних видатків лише із заробітної плати та енергоносіїв на 70,5 мільйона.

Заборгованість з оплати праці погашається по мірі надходження власних доходів місцевих бюджетів, базової дотації, освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету. Це питання перебуває під постійним контролем і увагою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Ще статті по темі

Back to top button