Економіка

У Нацбанку розповіли, що буде з цінами після зникнення 1, 2, 5 і 25 копійок

Застосування запропонованого Національним банком України механізму округлення суми покупки за готівку з припиненням карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок не вплине на інфляцію в нашій країні.

Про це повідомив заступник директора Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський, коментуючи відповідний проект рішення регулятора.

«Ми вважаємо, що будь-який вплив на інфляцію, як прямий, так і опосередкований, буде відсутній», – сказав Лепушинський.

За його словами, про прямий вплив узагалі не йдеться, оскільки пропонується округлення загальної суми за чеком, тоді як ціни індивідуальних товарів залишаться незмінними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк презентував нові монети номіналом 1, 2, 5 та 10 грн

Також Лепушинський відкинув і непрямий вплив у формі підвищення торговельними мережами цін після рішення НБУ.

«Ринок роздрібних товарів є доволі конкурентним. І в будь-якому разі, якщо ціна встановлювалася на рівні 20 гривень 14 копійок, то лише для підтримки конкурентної переваги», – сказав він.

Також Лепушинський зазначив, що більшість торгових мереж уже виробили власні правила округлення, як і ринки.

Національний банк оприлюднив для громадського обговорення проект рішення, яким пропонує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, округляючи загальну суму покупки за готівку за відсутності монет у покупця і продавця. При безготівкових розрахунках округлення не буде.

Джерело: УНІАН

Ще статті по темі

Back to top button