Економіка

Відбувся бізнес-форум «Чернігів. Концепт 2030»

Як місто може посприяти бізнесу, а бізнес – місту? Про це йшлося 3-го вересня на форумі “Чернігів. Концепт 2030”. Цей захід, організований в рамках міської програми підтримки малого та середнього підприємництва, зібрав в Агенції регіонального розвитку Чернігівщини підприємців, маркетологів та економістів, аби вони окреслили принципи розвитку чернігівського бізнесу у найближчі роки.

Наразі Чернігів має сприятливий інвестиційний клімат та умови для початку та ведення підприємницької діяльності. Про це свідчать рейтинг Doing Business 2020 та індекс конкурентоспроможності, в яких наше місто посідає 2 та 6 позицію відповідно. Також ми треті у списку обласних центрів Міжнародного республіканського інституту за рівнем муніципальних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів закріпив високий стабільний результат у рейтингу Індексу конкурентноспроможності міст 2021 (USAID)

Відкрив форум чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, який побажав учасникам плідної роботи, а також розповів про взаємини влади і бізнесу та своє бачення шляху розвитку Чернігова на окремих напрямках.

Наступним спікером Форуму був співзасновник маркетингової компанії Aimbulance, викладач Києво-Могилянської академії Роман Гавриш. Серед іншого він порадив чернігівським підприємцям не покладатися на пряму “підтримку місцевого виробника” з боку влади. Протекціонізм, за його словами, не лише суперечить принципам вільного ринку, а й може сповільнювати розвиток бізнесу.

Роман Гавриш агітував за розвиток освітнього бізнесу – від курсів іноземних мов до приватних шкіл. На його думку, це збагатить Чернігів кваліфікованими кадрами, а місцеві підприємці активніше зможуть виходити на глобальний ринок. Вважає – місто, в якому є компетентні працівники та здорова конкуренція, більш привабливе для інвесторів.

Наступним виступив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов. Аби бути готовим до майбутнього, доведеться змінитися і самому Чернігову, наголошував він. На думку Костянтина Іванова, нашому місту потрібна добре продумана стратегія розвитку на найближчі роки – на кшталт тієї, яку успішно запровадили у Львові.

Про стратегію бачення як початок реальних змін говорили гості форуму з міста Дрогобича – начальник міського управління культури та туризму і одночасно консультант Агенції туристичних ініціатив Ігор Чава та відомий дизайнер і автор лого кількох українських міст Олексій Білий. Разом з ними (онлайн США) до учасників форуму звернувся ще один член їхньої команди — підприємець і учасник українського списку Форбс «30 до 30» Олексій Малицький.

«Велика агломерація: Київ – Чернігів за 30 хвилин» — такою була назва виступу (онлайн з Києва) гендиректора ВДНГ і керівного партнера інноваційного парку UNIT.City, голови правління корпоративного акселератора Radar Tech Максима Бахматова.

І нарешті ще одним зірковим спікером на форумі став Павло Шеремет, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи, президент Київської школи економіки, міністр економічного розвитку і торгівлі України в 2014 році та засновник і директор Школи управління УКУ. Він говорив про необхідність та ефективність стратегії міста в якості плану дій.

Наприкінці форуму оновлений каталог підприємств міста “Made in Chernihiv”, а також деякі кроки Чернігова для підвищення конкурентоспроможності міста презентувала начальник відділу економічної та інвестиційної політики управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради Юлія Журавльова.

Форум був приурочений до Дня підприємця. Наразі у нашому місті діють 3096 малих та середніх підприємств та більше 16 тисяч фізичних осіб-підприємців. У цій сфері працюють до 60 відсотків усіх зайнятих чернігівців.

Запис форуму Чернігів. Концепт 2030 можна переглянути онлайн.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button