Економіка

Зекономлені на субсидії кошти необхідно віддати людям на підвищення енергоефективності, – «Наш край»

Зекономлені людьми на субсидіях кошти мають залишатись у них для цільового використання на підвищення енергоефективності або для оплати комунальних послуг, а не повертатись до держбюджету.

З відповідною ініціативою до Кабінету міністрів звернулася партія «Наш край», повідомив її співголова Юрій Гранатуров.

За його словами, уряд має скасувати свою серпневу постанову, згідно з якою невикористані громадянами кошти за субсидіями, повертаються до державного бюджету.

«Відбираючи в людей зекономлені з субсидій кошти, урядовці стимулюють енергетичне марнотратство, а не спонукають людей до економії. Тому Кабмін має розробити та запровадити механізм повернення людям зекономлених на субсидіях коштів з можливістю їх подальшого цільового використання на заходи з енергоефективності», – наголосив Юрій Гранатуров.

Співголова «Нашого краю» нагадав, що ще у серпні віце-прем’єр-міністр Павло Розенко повідомляв, що уряд розглядає варіант монетизації зекономлених сум субсидій, зокрема – на цільові витрати для підвищення енергоефективності.

«Ті громадяни, які докладали максимум зусиль для економії на послугах, розраховуючи використати надлишки на наступний опалювальний період та на заходи з енергозбереження, втратили цю можливість», – сказав він, додавши, що, наприклад, у заощадливих господарів економія складає 300-350 кубів за сезон, а це – близько 1000-1200 гривень.

«Постанова, якою нині послуговується Кабмін, повністю нівелює бажання громадян економити на комунальних послугах. «Наш край» вимагає від уряду розробити механізм монетизації невикористаних субсидій або зарахування їхніх залишків на наступний опалювальний період», – резюмував Юрій Гранатуров.

Як відомо, 23 серпня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №534, де визначено порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення.

Ще статті по темі

Back to top button