ФК "Десна"

ФК «Десна» прийме одного з аутсайдерів

У Чернігові сьогодні, 15 вересня, о19:00 на стадіон ім. Ю. Гагаріна відбудеться 12-й тур чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги.

Головний арбітр: Анастасія Романюк (Івано-Франківськ).

Асистенти головного арбітра: Михайло Юхименко (Луцьк), Антон Ісаєв (Запоріжжя).

4-й арбітр: Ігор Сташук (Чернігів).

Спостерігач арбітражу: Валерій Криницький (Рівне).

Минулий сезон для «Сум» був не надто вдалим. «Городяни» опинилися у зоні вильоту і ледве не понизилися у дивізіоні. Лише перемога над «Балканами» у перехідних матчах дозволила «Сумам» зберегти прописку, однак втримати лідерів вони не змогли. Команду поповнили молоді футболісти, які були покликані замінити тих гравців, що пішли.

На початку сезону «городян» очолив Ілля Близнюк, але через незадовільні результати був звільнений у відставку. Натомість врятувати становище сумчан довірили молодому фахівцю, екс-гравцю — Богдану Єсипу.

«Десна» і «Суми» знаходяться на різних полюсах турнірної таблиці. Якщо чернігівці борються за місце у першій трійці, то сумчани ведуть боротьбу за виживання. На даний момент «сіверяни» перебувають на 4-му місці, а «городяни» на 17-му.

У минулому турі «Суми» поступилися «Гірнику-Спорту» (0:1), а «Десна» вперше за 17 років здобула перемогу в Охтирці над «Нафтовиком-Укрнафтою» (3:1).

Матч між «Десною» і «Сумами» стане особливим для двох гравців — Костянтина Махновського і Артема Грищенка. Свого часу голкіпер «сіверян»  Махновський виступав за «городян», а вихованець чернігівського футболу Артем Грищенко у минулому сезоні захишав кольори «Десни». Вже незабаром обидва футболісти зможуть зіграти проти своїх колишніх команд

Протистояння між «Десною» і «Сумами» триває ще з 60-х років минулого століття. Сумчани є прямим спадкоємцем «Явіра» з Краснопілля. Тому, свою історію «Суми» ведуть саме від цього колективу.

На даний момент, обидві команди провели між собою 18 поєдинків. Статистика свідчить про солідну перевагу «Десни» — 11 разів тріумфували чернігівці, а 2 — сумчани. Ще 5 матчів футболісти звели у нічию. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 29:9 на користь «сіверян».

Останній матч між «Десною» і «Сумами» відбувся у квітні цього року. Тоді на «Оболонь-Арені» був зафіксований рахунок — 0:0.

Чи зможуть «Суми» під керівництвом нового тренера попсувати нерви «Десні»? Відповідь на це питання дізнаємось вже незабаром. Хочете дізнатися відповідь на це запитання? Тоді приходьте на стадіон ім. Ю. Гагаріна і підтримайте команду рідного міста!

Візитна картка суперника чернігівської «Десни»:

Витоки своєї історії «Суми» ведуть з радянських часів, коли була створена команда майстрів під назвою «Автомобіліст». Потім сумська команда декілька разів змінювала назви: «Спартак», «Спартак-Горобина».

У 1982 році при лісгоспі селища Краснопілля було створено футбольну команду «Явір». За два роки «Явір» став чемпіоном Сумщини серед аматорів. А у 1985 році команда  завоювала кубок області. Завдяки перемозі в аматорському чемпіонаті у 1991 році, «Явір» зміг дебютувати на прфесійному рівні у другій лізі національного чемпіонату.

У сезоні 1994/1995 «Явір» посів 1 місце у своїй групі і підвищився у класі. З 1995 року «Явір» виступає у першій лізі. У 1998 році у Сумах вирішили відродити футбол і з цією метою «Явір» був переведений в обласний центр. Команда тепер стала називатися «Явір-Суми». Але через фінансові проблеми клуб проіснував усього півтора сезона.

Відродження сумського колективу відбулося знову у Краснопіллі. Команді знову довелося грати в аматорському чемпіонаті. І ось нарешті у сезоні 2002/2003 «Явір» потрапив у другу лігу. У 2008 році «Явір» переїхав до Сум і змінив назву на «Суми».

2010 рік став переломним для сумського футболу. Головну команду області було не допущено до змагань у другій лізі. Але згодом ПФЛ надала «Сумам» атестат на участь у другій лізі.

У сезоні 2010/2011«Суми» посіли 2 місце у групі А та отримали право на участь в перехідних матчах за вихід до Першої ліги. На жаль, тоді «Суми», поступилися бурштинському «Енергетику» і не змогли вийти до Першої ліги. Вже через рік «Суми» стали абсолютними чемпіонами другої ліги і без перешкод вийшли до першої ліги, де виступають і нині.

Джерело: офіційний сайт ФК «Десна»

Ще статті по темі

Back to top button