ФК "Десна"

У Чернігові «Десна» зіграє з «Оболонь-Бровар»

14-й тур Чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги відбудеться 30 вересня о 17:00 на стадіоні ім. Ю. Гагаріна у Чернігові.

«Оболонь-Бровар» для «Десни» — особливий суперник. Саме у матчі з «пивоварами» чернігівці достроково здобули путівку до елітного дивізіону. Свідками цього грандіозного дійства стали майже 500 відданих фанатів, які приїхали підтримати рідну команду на столичну «Оболонь-Арену». Той історичний поєдинок завершився результативною нічиєю (2:2), однак хто б міг подумати, що «сіверяни» знову зустрінуться з «пивоварами» у Першій лізі.

У минулому сезоні «Оболонь-Арена» стала рідною домівкою для «сіверян», поки на стадіоні Гагаріна тривала масштабна реконструкція. Відтепер «Десна»  приймає своїх суперників на сучасному газоні. Вже цієї суботи «пивовари» випробують нове трав’яне покриття і продемонструють видовищну гру, якою славляться кияни.

Новий сезон «Оболонь-Бровар» розпочав дуже потужно. П’ять турів поспіль «пивовари» крокували без поразок і змогли відібрати очки у лідера — «Арсенала-Києва». «Чорна смуга» у киян настала у дев’ятому турі. «Оболонь-Бровар» зазнала п’ять поразок поспіль (від «Геліоса», «Волині», «Полтави», «Руху» та «Гірника-Спорта», що стало антирекордною серією за історю клубу. Після поразки у Львові, наставник «пивоварів» Олег Мазуренко пішов у відставку, а команду до поєдинку з «Гірником-Спортом» готував керманич «молодіжки» киян Валерій Іващенко.

Після поразки від «Арсенала-Києва» чернігівці набрали потужний хід і  здобули чотири перемоги поспіль у чемпіонаті та «пробилися» до наступного раунду Кубка України, де зіграють із друголіговим «Прикарпаттям».

Суттєвою втратою для «пивоварів» стане відсутність Вадима Бовтрука, який за умовами арендного договору не зможе зіграти проти своєї команди.

Щодо цікавих фактів, то за «Оболонь-Бровар» свого часу грали Костянтин Махновський (9 матчів), Максим Банасевич (5 матчів за «Оболонь-2») та Ілля Коваленко (90 матчів, 21 гол) , які зараз виступають за «Десну». Крім того, нинішній наставник «Десни» Олександр Рябоконь раніше тренував столичну «Оболонь» (15 матчів у 2005 році).

Раніше, ще коли існувала «Оболонь», обидва клуби зіграли між собою   десять матчів. «Пивовари» здобули шість перемог, а «сіверяни» — три. Ще  одна зустріч завершилася нульовою нічиєю. У Кубку України команди зіграли одного разу — у далекому 2000 році. Основний час переможця не виявив і лише у серії післяматчевих пенальті перемогу святкували кияни. Різниця забитих і пропущених — 16:9 на користь «пивоварів».

У першій лізі «Десна» провела лише чотири офіційні матчі із новоствореною «Оболонню Бровар». Це сталося 19 вересня 2015 року у Києві. Тоді обидві команди так і не визначали переможця. Гра закінчилася із рахунком — 0:0. А 29 квітня 2016 року в Чернігові «Оболонь Бровар» переміг «Десну» (0:2). Ще одна зустріч між обома командами відбулася 30 жовтня 2016 року на «Оболонь-Арені». Тоді «сіверяни» перемогли «пивоварів» із рахунком — 2:1.

Останній матч між «Десною» і «Оболонню Бровар» відбувся 27 травня 2017 року. Переможця не було виявлено — 2:2. Різниця забитих і пропущених — 5:4 на користь киян.

Чи зможе «Десна» продовжити свою переможну серію і подарувати вболівальникам незабутні враження? Хочеш дізнатися відповідь на це запитання? Тоді приходь на стадіон Гагаріна і підтримай команду рідного міста!

Візитна картка суперника чернігівської «Десни»:

«Оболонь-Бровар» веде свою історію з 1992 року, коли  на базі відомої футбольної школи «Зміна» було створено футбольний клуб, котрий вже в перший рік існування отримав право грати в чемпіонаті України серед колективів фізкультури. Команда почала виступати під назвою «Зміна», згодом її назва змінювалась — «Оболонь-Зміна», «Оболонь-ППО», а з 2001 року колектив отримує нинішню назву «Оболонь».

У сезоні 1993/94 клуб дебютував у першості КФК і одразу посів третю сходинку у своїй групі. А вже наступного року команда стала першою у групі і здобула право грати у другій лізі українського чемпіонату, перейшовши таким чином у ранг майстрів.

Чотири сезони клуб грав у другій лізі, поступово пристосовуючись та набираючись досвіду: сезон 1995/96 — 4 місце, сезон 1996/97 — 4 місце, сезон 1997/98 — 5 місце, сезон 1998/99 — 1 місце). Таким чином, зігравши чотири сезони, команда здобула право грати у першій лізі. Попри всі намагання колективу утриматися в першій лізі по завершенні першості 1999/2000 вона посіла 16 сходинку серед 18 команд, яка не дозволила залишитися в другій за рангом лізі України.

У 1999 році титульним спонсором клубу став концерн «Оболонь» —  відомий в Україні виробник пива та солодких напоїв, а почесним президентом клубу став народний депутат України Олександр Слободян. Перед колективом було поставлене завдання якнайшвидше повернутися до першої ліги. На посаду головного тренера було запрошено відомого фахівця Володимира Мунтяна.

Всього за два сезони — 2000/01—2001/02 — «Оболонь» пройшла шлях від другої до вищої ліги. Мунтян здобув упевнену перемогу у другій лізі та був серед лідерів першої, проте в грудні 2001 р. тренер покинув київський клуб, щоб очолити російську «Аланію».

На початку 2002 року головним тренером «Оболоні» став Петро Слободян — протягом наступних сезонів фахівець зумів стати одним із символів клубу. Петро Петрович з перервами очолював команду від 2002-го до 2008 року. Кияни посіли третє місце у першій лізі 2001/02 і вийшли до вищої ліги, оскільки того року «вишку» розширили із 14 до 16 команд і напряму з першої ліги вийшло аж 3 клуби.

«Пивовари» провели у вищій лізі три сезони: 2002/03, 2003/04 і 2004/05. Найбільшим досягненням стало 6-те місце у сезоні 2003/2004. А потім кияни вилетіли до першої ліги, де три сезони поспіль (2005/06—2007/08) команда не могла пробитись до найвищого дивізіону.

За підсумками сезону 2008/2009 «Оболонь» вийшла до Прем’єр-ліги України.

Наприкінці 2012 року кероване підприємство «Оболонь» відмовилося спонсорувати клуб через конфлікт власника «Оболоні» Олександра Слободяна з віце-президентом клубу Олександром Алімовим. Згідно із заявою акціонерного товариства, без його відома функціонери клубу продали ряд гравців і підписали самі з собою контракти, розрив яких припускав неустойку. Самі піти вони відмовилися, тому Слободян і погодився на зняття «Оболоні» зі змагань.

На початку 2013 року стало відомо, що колишній почесний президент футбольного клубу «Оболонь» Олександр Слободян створює нову команду під назвою «Оболонь-Бровар». Юридично команда не могла залишити стару назву.

Дізнавшись про появу нового клубу, вболівальники «Оболоні» відразу ж звернулися до керівництва «Оболонь-Бровар» з проханням залишити атрибутику старого клубу. І ще попросили не ставити на емблемі рік заснування клубу. Втім, новий клуб не має жодного відношення і до старої команди — це дві різні структури. Старий клуб був громадською організацією, а цей став ТОВ «Оболонь-Бровар», де засновником і стовідсотковим власником є ПАТ «Оболонь».

З колишньої «Оболоні» у новому клубі залишилися лише лікарі, адміністратори, масажисти і тренер другої команди Олег Мазуренко. З футболістів — кілька гравців другої команди, а також повернулися досвідчені Андрій Корнєв та Олександр Іващенко, які свого часу грали в «Оболоні». Всі решта — випускники ДЮФШ «Зміна-Оболонь». Головним тренером нової команди був призначений Сергій Солдатов, який працював до цього в ДЮФШ з випускним класом, який і склав основу команди «Оболонь-Бровар».

Навесні 2013 року керівництво клубу подало документи в атестаційну комісію ФФУ для отримання статусу професійного, а також заявку на участь в аматорському чемпіонаті 2013 року.

Перший матч в ААФУ команда зіграла 1 травня 2013 року проти наших земляків — корюківського «Авангарда» (0:0).

14 червня 2013 року стало відомо, що «Оболонь-Бровар» отримав атестат учасника чемпіонату України серед команд другої ліги сезону 2013/2014.

В лютому 2014 року «Оболонь-Бровар» здобув перший кубок в своїй історії – «пивовари» виграли меморіал Олександра Щанова під егідою КОФФ, а капітана киян — Андрія Корнєва було визнано кращим гравцем цього турніру.

Свій дебютний сезон у другій лізі «Оболонь-Бровар» через велику кількість нічиїх завершив на 8-му місці. При цьому, «пивовари» чотири рази за сезон змінювали лідера чемпіонату переграючи його на своєму стадіоні.

На другий сезон у найнижчій професіональній лізі України «пивовари» зайняли підсумкову другу сходинку і разом з «Черкаським Дніпро» вийшли до першої ліги. Дебютний сезон у Першій лізі виявився успішним для киян. «Оболонь-Бровар» стала бронзовим призером сезону 2015/2016.

Джерело: офіційний сайт ФК «Десна»

Ще статті по темі

Back to top button