ФК "Десна"

У Чернігові сьогодні зіграє «Десна» з «Черкаським Дніпром»

Сьогодні, 3 вересня, о 18:00 на стадіоні ім. Ю. Гагаріна відбудеться 10-й тур чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги.

Головний арбітр: Віктор Арановський (Київ).

Асистенти головного арбітра: Ростислав Якимик, Юрій Суряк (Львів).

4-й арбітр: Олександр Сахно (Київ).

Спостерігач арбітражу: Олександр Латоша (Мелітополь).

Під час літнього міжсезоння велика увага футбольної спільноти була прикута до «Черкаського Дніпра». З стану «річковиків» надходили тривожні новини, адже через фінансові труднощі, достеменно не було відомо чи зможуть черкащани взяти участь у сезоні 2017/2018. Лише перед початком сезону стало відомо, що «Черкаський Дніпро» залишається у Першій лізі.

Як наслідок — команду залишили провідні гравці та тренерський штаб. На зміну їм прийшли молоді футболісти, вихованці Академії «Черкаський Дніпро-Зоря». Омоложений колектив доручили очолити Олександру Кирилюку, з яким він став переможцем змагань U-19 у Першій лізі.

Брак досвіду значно позначився на результатах «Черкаського Дніпра». У дев’ятьох турах молоді «річковики» зазнали сімох поразок і лише двічі перемогли. Антирекордна серія черкащан нараховувала аж шість поразок поспіль. Хоч підопічні Олександра Кирилюка знаходяться зараз на передостанньому місці, проте аутсайдерами назвати їх важко. Команда завзято бореться у кожному матчі та поступається супернику з мінімальним рахунком.

До цього поєдинку обидві команди підходять не у кращому настрої. «Десна» у минулому турі поступилася «Арсеналу-Києву» (0:1), а «річковики» з таким же рахунком зазнали поразки від «Гірника-Спорта».

Не допоможе «Десні» у грі з «Черкаським Дніпром» основний нападник чернігівців — Олександр Філіппов. Олександр отримав червону картку у матчі з «Жемчужиною», тому через дискваліфікацію мусить пропускати другу гру поспіль.

Цей поєдинок може стати пам’ятним одразу для двох гравців — чернігівця Дениса Скепського та черкащанина Антона Крамара. Свого часу вони виступали і за «Десну», і за «Черкаський Дніпро». А тепер зможуть зустрітися один проти одного на футбольному полі.

Між собою обидві команди зіграли 62 поєдинки. «Черкаське Дніпро» здобуло 25 перемог, а «Десна» — 19. Ще у 18 матчах переможця не було визначено. Різниця забитих і пропущених м’ячів — 74:67 на користь черкащан.

У минулому сезоні «сіверянам» так і не вдалося перемогти «річковиків». У Черкасах «Десна» зазнала мінімальної поразки (0:1), а у Києві було зафіксовано безгольову нічию (0:0).

Чи зможе «Десна» помститися черкащанам за минулий сезон та перемогти у «річковому» дербі? Відповідь на це запитання дізнаємось вже незабаром…

Візитна картка суперника чернігівської «Десни»:

У прем’єрному національному Чемпіонаті України черкащани в першій лізі (група «А») виступили невдало, посівши лише 12 місце у групі, тому змушені були в наступному сезоні виступати у другій лізі. Ставши переможцем змагань серед команд другої ліги, за рік команда повернула собі право знову виступати у першій лізі. Повернення команди було сенсаційним, адже «Дніпро» блискуче розпочало чемпіонат і навіть було осіннім чемпіоном, але фінансові негаразди спонсора вплинули на підсумковий результат у другому колі – лише 6 місце.

Поступово, впродовж трьох сезонів втрачаючи провідних гравців, команда перетворилась на аутсайдера змагань. Ганебним був старт сезону 1996/97 років: в 10 проведених матчах – 10 поразок, різниця м’ячів 0:39. Честь футбольної команди врятувала потужна фінансова підтримка Черкаської продовольчої компанії на чолі з О.О. Гуріновичем. Вболівальники у своїх серцях зберігають спогади про сезони 1998/99 та 1999/00 років, коли ФК «Черкаси» своєю грою викликало повагу футбольної України.

Двічі ФК «Черкаси» перебували за крок від вищої ліги, але «турботлива рука» ПФЛ поставила шлагбаум на шляху до еліти: спочатку черкащан змусили грати надуманий перехідний матч з івано-франківським «Прикарпаттям», а потім футбольне керівництво вирішило скоротити вищу лігу до 14-ти команд. На жаль, сезон 2000/01 року став останнім у першій лізі, а після завершення наступного сезону команда припинила своє існування.

Відродження клубу почалось з січня 2003 року. Сезон 2003/04 років був не зовсім вдалим – лише 8 місце. Наступний запам’ятається вдалим виступом в Кубку України. Черкащани спочатку здолали першоліговий «Газовик-Скала» (2:0), потім вищоліговий «Чорноморець» (3:2), і лише в серії післяматчевих пенальті поступились сімферопольській «Таврії». За підсумками сезону 2005/06 років черкаський «Дніпро», після п’ятирічної перерви, повернувся до першої ліги.

Фініш сезону 2007/08 рр. став справжньою трагедією для футбольної Черкащини – за тур до завершення турнірних перегонів команду було позбавлено 9-ти очок. Від так, маючи позитивну різницю забитих та пропущених м’ячів колектив був понижений у класі.

Футбольний клуб «Славутич» створений 10 червня 2010 року. Майже через місяць після заснування черкаська команда зробила першу спробу отримати ліцензію для участі у турнірах серед неаматорських колективів, проте для виконання усіх необхідних вимог проходження атестації не вистачило часу. Друга спроба була вдалою, що стало подарунком клубу до першої річниці з дня свого народження та приємною новиною для жителів Черкащини.

У 2009 році припинив існування черкаський ФК «Дніпро». Команду, яка була серед лідерів другої ліги, від краху могла врятувати підтримка міської або обласної влади. На жаль, тоді можновладці цією проблемою на перейнялися.

Дебют на професіональному рівні став більш ніж переконливим: черкаський «Славутич», склавши гідну конкуренцію лідерам групи «А» – ФК «Суми» та чернігівській «Десні», посів почесну третю сходинку турнірної таблиці за підсумками сезону 2011/12 рр. Тренерському штабу на чолі з Олександром Кирилюком вдалося створити боєздатний колектив, основу якого склали молоді перспективні вихованці черкаського футболу.

З 1 лютого 2013 року головним тренером команди було призначено відомого в країні фахівця – заслуженого тренера України Сергія Пучкова. Першим футбольним трофеєм, виграним черкаським клубом під керівництвом нового головного тренера, став Всеукраїнський турнір «UFI & Zorya-Cup».

На короткій весняній дистанції команді не вдалося наздогнати своїх опонентів у боротьбі за вихід до першої ліги. У підсумку «Славутич» другий рік поспіль фінішував у своїй групі на третьому місці. Попри те, до активу команди слід віднести перемогу над чернігівською «Десною» (єдина поразка, що зазнав безапеляційний лідер змагань) та розгром стрийської «Скали» з рахунком 7:0, що став повторенням рекорду результативності за всю історію виступів професіональних команд міста.

Влітку на головному тренерському містку відбулася чергова зміна. Сергій Пучков очолив команду Прем’єр-ліги, а головним тренером черкаського «Славутича» став його помічник Ігор Петров.

Першу частину сезону 2013/14 рр. «Славутич» під керівництвом Ігоря Петрова закінчив на шостому місці в Чемпіонаті України серед команд Другої ліги. У листопаді 2013 року у структурі управління ФК «Славутич» відбулися зміни. Створено виконавчий орган черкаського футбольного клубу, який очолив генеральний директор Володимир Лашкул.

19 грудня генеральний директор ФК «Славутич» Володимир Лашкул задовольнив прохання головного тренера команди Ігоря Петрова про відставку у зв’язку із сімейними обставинами. 25 грудня був підписаний контракт з новим головним тренером – Юрієм Бакаловим, який донедавна очолював команду Прем’єр-ліги «Арсенал» (Київ).

У розіграші Кубку України сезону 2013/14 років футбольний клуб «Славутич» вперше у своїй історії брав участь у чвертьфінальній та півфінальній стадіях других за престижністю національних футбольних змагань України. Варто зазначити, що у 1/2 фіналу розіграшу Кубку України донецькому «Шахтарю» лише у додатковий час зустрічі вдалося здолати опір славутчан.

Проте, кубкові успіхи не були підкріплені виступом у чемпіонаті – 6 місце у турнірній таблиці друголігових перегонів.

18 липня 2014 року загальні збори Обласної громадської організації ФК «Славутич» (Черкаси), враховуючи побажання вболівальників, громадськості Черкас та області, опитування, проведеного департаментом маркетингу, комунікацій і зв’язків із громадськістю черкаського клубу, прийняли рішення про зміну назви футбольного клубу й команди «Славутич» на ФК «Черкаський Дніпро».

Ставши чемпіонами України серед команд Другої ліги сезону 2014/15 років, нинішнє покоління футболістів «Черкаського Дніпра» зробило вагомий подарунок до 60-річного ювілею команди і дня міста! 6 червня на Центральному стадіоні обласного центру відбулося нагородження керівництва, адміністрації, гравців та тренерського штабу футбольного клубу «Черкаський Дніпро».

У сезоні 2015/2016 «Черкаський Дніпро» під керівництвом Ігоря Столовицького став срібним призером першої ліги.

Досягнення «Черкаського Дніпра»:

Півфіналіст Кубка України – 2013/14 рр.р.

Срібний призер першої ліги — 2015/2016.

Бронзовий призер першості України серед команд І ліги в сезоні 1999/2000років.

Учасник перехідного матчу за правограти у вищій лізі («Прикарпаття» Івано-Франківськ 1:3, 10 липня 1999 р.).

Учасник фіналу за участю найсильніших команд класу «Б» у 1967 році (6 місце).

Переможець змагань серед команд 2ліги в сезонах 1992/1993, 2005/06 та 2014/15 рр.

Переможець IV Міжнародних ігор сільських команд соціалістичних країн у Болгарії (1959 р.).

Півфіналіст Кубка 25-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників (1969 рік).

Найвище досягнення в Кубку СРСР – 1/16 фіналу («Зеніт» Ленінград 0:1, 9 вересня 1961 р.).

Чемпіон України серед аматорів 1973 та 1987 рр.

Учасник Чемпіонату України серед аматорів 1955-57, 1972-73, 1985-87, 2003, 2011 рр.

Найпереконливіша перемога в статусі команди майстрів: 7:0 «Ворскла» Полтава (29 квітня 1994 р.),

«Оболонь-2» Київ (21 жовтня 2001 р.), «Скала» Стрий (8 червня 2013 р.).

Найганебніша поразка в статусі команди майстрів: 0:11 «Сталь» Алчевськ (10 вересня 1996 року).

Джерело: ФК «Десна»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button