Фейсбучна тема дня

Фейсбучна тема дня: флешмоб розквітлих дерев

Сіверяни дедалі частіше пишуть у Мережі, що в парках і садибах розцвітають дерева. Так у спільноті «Нiжин sos» Олександр Максимець опублікував світлини, що в Ніжині розцвіли каштани й акація.

2018-09-13_144344

У коментарях користувачі почали писати, що їхні дерева теж беруть участь у цьому флешмобі.
2018-09-13_144502 2018-09-13_144511

Але експерти зазначають, що це не дуже добре для дерев. Адже біологічний годинник у дерев може збитися через надто спекотне літо і теплу осінь.

Найчастіше таке явище притаманне рослинам, завезеним з інших кліматичних зон. Радіти повторному цвітінню дерев не варто. Аномалії з вегетативним періодом рослин — ще одне підтвердження стрімкого курсу на глобальне потепління нашої планети. Та це не на користь самим деревам. Бо зацвітають вони не передчасно, а вдруге. Весною вони вже не буятимуть, як зазвичай, адже генеративні бруньки формуються раз на рік — з кінця весни і впродовж літа.

Ще один парадокс — якщо дерева і цвітуть восени, то здебільшого ті, що ростуть поблизу доріг, де повітря найбільш загазоване. Щоб уберегти рослини, потрібно поліпшувати довкілля та якість грунту. В місті це непросто. Раніше була практика за допомогою гідробурів на глибину 70 сантиметрів вводити спеціальний поживний розчин для дерев, корені яких прикриті асфальтом. Тепер цього не роблять.

Ще статті по темі

Back to top button