Інфраструктура

Чи їсти, чи платити за послуги? Чому чинна міська влада Чернігова не хоче здешевити комуналку

Мерія Чернігова пішла шляхом найменшого спротиву, оголосивши про підвищення тарифів на ЖКГ. Зокрема, на гаряче водопостачання і квартирну плату. Так вважає секретар Чернігівської міськради Віктор Бистров.

– Органи місцевого самоврядування, зокрема й міський голова, мають можливості компенсувати підвищення тарифів. Наприклад, за керівництва Олександра Соколова квартплата стримувалася за рахунок правильного розподілу бюджетних ресурсів. Зараз оголошено, що її хочуть збільшити вдвічі. Це неправильно, бо люди і так животіють. Тому мерія мала б розробити програми соціального захисту та матеріальної допомоги малозабезпеченим. У багатьох містах України такі діють.

Підвищення тарифів без матеріальної підтримки чернігівців – шлях у нікуди, – розповів ЧЕline експерт із ЖКГ Геннадій Луценко.

– Майже 90 % мешканців можуть припинити сплачувати за комуналку взагалі, бо постане питання: їсти чи платити за послуги? А це вдарить по сфері дуже сильно. Справді, якщо НКРЄ прийняла постанову підвищувати тарифи, сперечатися не будеш, але знайти важелі стримування на місцях за децентралізації цілком реально.

Підвищення тарифів на комунальні послуги за відсутності лічильників у населення є неприпустимим, – так вважає колишній перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України Олександр Мазурчак. Коментуючи питання підвищення тарифів на тепло на 75-90 %, Мазурчак каже, що цього робити не можна до моменту встановлення лічильників за рахунок постачальників комунальних послуг. Нагадаємо, з 1 липня в Україні має зрости ціна на гарячу воду – 63-78 гривень за кубометр. Додамо, що команда чинного мера Чернігова обіцяла мешканцям під час місцевих виборів 2015-го не підвищувати тарифів. Однак, обіцянка вкотре стала цяцянкою.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. А ведь точно! Сам помню, как Атрошенко с трибуны рассказывал, что тарифы повышать не будет, а в городе сделет полный парадайз! И что? И где? Трепло!

  2. Если есть возможность уменьшить финансовую нагрузку хотя бы на часть населения Че, почему бы этого не сделать?? Странную линию поведения выбрал мэр. Если правду говорят про его связь с новым застройщиком и кандидатом от 206го — Максимом Микитасем, то картина вырисовывается сама собой: люди не могут платить за квартиры, люди их продают, Атрошенко+Микитась — строят..

    1. Ну, у Атрошенко лично точно таких проблем нет, а заботиться о людях и решать их проблемы — разве он за этим шел в политику? Очень сомневаюсь.

  3. Так конечно , Атрошка если о народе будет думать , грабить нечего будет , а так из народа бабло потянули , самим хорошо и грабить есть что

Back to top button