Новини

Кліматичні зміни та їх вплив на стан довкілля Чернігівщини

У Чернігові обговорили стан довкілля області в умовах зміни клімату. Адже глобальна зміна клімату – одна з найактуальніших екологічних проблем, які стоять перед людством. І сьогодні можна із впевненістю сказати, що значні кліматичні зміни вже відбуваються.

Основною причиною зміни клімату є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Парникові гази, що утворюються внаслідок діяльності людини, викликають посилення парникового ефекту. Надмірна кількість газів, які утворюються в результаті діяльності ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, а також лісових пожеж, утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатись до космосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батарейки-вбивці: еко-активісти борються за чисте довкілля

У Чернігівській області середньорічна температура повітря за останні 10 років склала 8,4°, що на 1,1° вище норми, розрахованої за багаторічний період спостережень. Якщо за даними попередніх десятиліть протягом літнього періоду кількість днів з температурою 30° і вище по області становила в середньому 10 днів, то за останні 10 років вона збільшилася майже вдвічі – до 18 днів.

Варто звернути увагу й на розподіл атмосферних опадів. Річна їх сума за останнє десятиріччя нижча за норму на 4%.

Чернігівщина завдяки своєму географічному розташуванню та рівнинному рельєфу, є однією з найбільш безпечних стосовно природних стихійних явищ територією. Та навіть тут останніми роками спостерігається помітне збільшення повторюваності небезпечних гідрометеорологічних явищ, зокрема сильних злив, гроз, граду, посилення вітру до штормових значень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 квітня – Міжнародний день Землі

Все частіше фіксуються локальні шквальні посилення вітру до 20 м/с і більше, які зазвичай проходять досить вузькими смугами, але завдають значних збитків.

Чітко простежується тенденція до зменшення річкових повеней у зв’язку з теплішими зимами та коротшими періодами накопичення снігу, що призводить до меншого об’єму талої води навесні. Відтак, зменшується поповнення запасів ґрунтових вод, що в свою чергу створює небезпеку частішого виникнення значних посух. Однак зростає небезпека виникнення дощових паводків у теплий період року через нерівномірність випадіння опадів та підвищення їх інтенсивності.

Джерело: Департамент екології та

природних ресурсів Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button