Новини

Мішки борошна та цукру: експерт розповіла, чи доцільно робити великі запаси на зиму (Відео)

Читаючи новини та повідомлення від уряду про складну зиму, багато українців починають готувати великі запаси продуктів. Перші в цьому списку, звісно, крупи, борошно, цукор та олія. Про те, як правильно сформувати свої запаси та як правильно їх зберігати, нам розповіла Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

«Дуже багато людей зараз роблять запаси про всяк випадок. Але якщо провести ревізію в холодильнику та кухонних шафах, то буде зрозуміло, що дуже багато продуктів піде у сміття.

Не всі витримують термін зберігання, неякісне зберігання – наприклад, вологість не відповідає вимогам.

Дуже часто люди докуповують одну і ту ж крупу, і це вже не про різноманіття. А це про те, що воно складається переважно одне на одне. І те, що куплене першим, зіпсується», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Ще одна найчастіша помилка – це купувати борошно, цукор та інші сипучі мішками. Експерт запевняє: краще купувати такі продукти в меншому пакованні, наприклад, по 2 або по 5 кілограмів. Таким чином легше міксувати та створювати різноманіття.

«Недоцільно купувати про запас, щоб пережити зиму, весну і так далі. Тому що ми можемо знайти багато шкідників у тих мішках, але не здоров’я. Харчування має бути різноманітним. Одним борошном ви не будете ситі, тричі на день ви його їсти також не будете. Тому бажано робити запаси не мішками, а з огляду на те, чого і скільки потребує сім’я на тиждень. Тобто якщо ви знаєте потреби на тиждень, ви зможете розпланувати і місяць, і сезон, і так далі», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Отже, насамперед необхідно провести ревізію вже наявних продуктів.

«По-перше, треба зробити ревізію того, що в нас є. Взяти листок і виписати все, що в нас є, разом із терміном придатності. І так буде зрозуміло, чого не вистачає. Мабуть, гречки вже достатньо всім. Але можна ж додати таку крупу, якої ви раніше ніколи не їли – перлова крупа чи ячмінна. Можна міксувати крупи, наприклад, гречка та сочевиця – це буде дуже смачно», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

У процесі ревізії на паковання необхідно додати наліпки, вони допоможуть вам надалі відстежувати термін придатності.

«По-друге, добре додати стикери на те, що у вас є. Наприклад, у мене є курка, вона заморожена тоді. І якщо це різні партії, то заморозки, що були зроблені раніше, треба класти на перед. Таким чином, у вас формуватиметься взагалі загальна картина тих продуктів, які є, і тих, які ще треба докупити», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Якщо у вас залишилося багато старих запасів круп, то їх також треба гарно оглянути, аби там не було шкідників. Якщо з ними все добре, їх можна заморозити аби подовжити термін зберігання.

«Якщо накупили багато круп, то ці пачки заморозити. Якщо ви їх заморозили, буквально на 3-4 години, потім дістаєте з морозилки. Волога висихає на пачках. І потім крупи можуть зберігатися ну дуже довго», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Перевагу слід надавати пакованню від виробника, утім, якщо воно було пошкоджено або незручне, то можна пересипати крупи в інші ємності – з герметичними кришками. Бажано скляні, але можна й пластикові. На ємності також треба наліпити стикери з датою.

«Дуже класно зберігати крупи в кухонних шафках, тому що в кухні зазвичай є витяжка і є правильна циркуляція повітря. І шафи темні, тобто крупи не псуватимуться від сонячних променів. Якщо зберігаєте внизу, то не треба робити це біля водопровідних труб і не біля батарей. Тобто зберігайте в сухому вентильованому приміщенні. Кухня для цього підходить», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Якщо ж на кухні не вистачає місця, то вибирайте інші шафи, сухі та ті, які добре продуваються повітрям. У жодному разі не ховайте такі запаси в підвал – вологість там не відповідає вимогам, до того ж, там можуть бути шкідники та пліснява, яка нашкодить запасам. Правило малих об’ємів тари також доцільні й для інших продуктів.

«Якщо ви хочете зробити запас олії, то краще купувати не одну велику пляшку, а кілька маленьких.

Обираючи, що купити – 6 літрів олії чи 6 пляшок по 1 літру, – краще обрати менший об’єм, тобто купити 6 пляшок по 1 літру. Бо коли ви відкриваєте пляшку, олія одразу починає окислюватися», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Насамкінець можемо порадити: вчасно робіть ревізію продуктів, складайте списки необхідного, не забувайте про різноманіття, купуйте продукти в невеликих пакованнях, а зберігайте все в сухому вентильованому приміщенні, уникаючи сонячних променів.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button