Надзвичайні події

Чернігів у воді: примха природи чи дилетантство влади?

Підтоплені садиби, повністю залиті водою двори, підвали та погреби. Вода по всій довжині річки Стрижень пробралася до приватного сектору – плаває мікрорайон Півці, підтоплені будинки по вулиці Гончій у центрі міста. Чимало родин евакуйовано. Їм допомогли вибратися з домівок і переїхати до родичів.

Раптове водопілля в Чернігові розпочалося через різке потепління. Такого не було вже 20 років, щоб сніг розтав усього за кілька днів. Вода пішла з такою силою, що водоприймачі, які стоять на Стрижні, просто не встигають її приймати.

7

«Перед цим у п’ятницю (30 березня. – Авт.) удень перевірили всі водоприймачі. Але ніхто не міг передбачити, що в неділю (1 квітня. – Авт.) буде така тепла погода, через що відбулося сильне танення снігу. Рівні води по річці Стрижень піднялись десь до метра», – зазначив заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Чернігівські комунальники і рятувальники всю ніч відкачували воду з мікрорайону Бобровиця, що розташований біля Десни. Вода заливала вулиці з такою швидкістю, що серед людей розпочалася паніка.

Цей мікрорайон врятували від великої води. Місцеві жителі вільно пересуваються вулицями. Рівні впали на 60 сантиметрів.

1

За словами рятувальників, така загрозлива ситуація може протриматися ще кілька днів. Хоча вода в Десні ще прибуватиме. Пік весняної повені очікується на кінець квітня.

(фото — з сайту Чернігівської міської ради)

Чому так трапилося? Невже до природного сюрпризу не можна було підготуватися? Експерти і науковці запевняють, що проблему можна було попередити.

Станіслав Єфименко – член робочої групи з питань екології при управлінні ЖКГ

12088411_870241229740317_161343812411176646_n

Ціна політичного популізму – біда в десятках сімей, що ще має статися, щоб наша влада брала до уваги результати робочих груп, а не думала, як сьогодні швидко зробити красиву картинку для електорату?

Поясню – трохи більше 2-х років тому при управлінні ЖКГ створена робоча група з питань екології, до якої входжу я. Добре пам’ятаю, як ми обговорювали очищення Стрижня, замість якого нам постійно пхали реконструкцію дамб, які й так функціонували. Ішлося про те, що в 2008 році Київський інститут чогось там для водних господарств розробив план-програму з очищення Стрижня та реконструкції спускних споруд. І в цій програмі було написано, що необхідно прибрати гідротехнічну споруду по вулиці Київській, оскільки жодних функцій вона не виконує, а в разі підтоплення станеться те, що сталося.

Олександр Усов багато разів порушував це питання й акцентував на ньому увагу. З цього приводу були написані звернення, які успішно ігнорували! Кілька днів тому спускати воду з усіх дамб, зокрема і на Бойовій, і на Єськова, щоб сьогодні, коли не справляється ГТС на Київській, у нас був запас об’єму в водосховищах на Бойовій і Єськова. Списали купу грошей із гаслом. що будемо управляти при паводках, спускати воду, змивати мул! Де воно? Ідіть змивайте! Не розроблено правила експлуатації дамб після реконструкції! Як таке може бути!? Навіщо їх реконструювати, якщо не збираємося експлуатувати!?

Олександр Гашпар – громадський активіст

29939492_755125954695277_1882081653_n

 «Усе тому, що всі гідротехнічні споруди Стрижня передали на баланс КП «АТП-2528» міської ради, яке займається сміттям і де, швидше за все, навіть немає відповідного спеціаліста, який мав би знати, що треба робити пропуски води до моменту сніготанення.

Ну, і, звісно, в тому, що сталося, винна непрацююча гідротехнічна споруда на Київській, якої там не повинно бути вже давно, і коли робоча група казала про те, що спершу треба прибрати цю споруду , а вже потім ремонтувати гідроспоруди на Єськова і Героїв Чорнобиля, ніхто не хотів чути цю робочу групу, куди входили зокрема і фахівці гідробіологи».

Олександр Усов, науковець-гідробіолог

29855175_755205604687312_348202099_n

«Про складну гідрологічну ситуацію в цьому році попереджали заздалегідь, і якщо б були розроблені правила експлуатації ставків на р. Стрижень, то за практикою, за декілька місяців створюється повенева комісія, яка розробляє план підготовчих заходів, і, як правило, за декілька тижнів був би проведений скид води по всьому каскаду.

Слід відмітити, що Міська рада у новій Програмі поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки передбачила у 2018 році розробку правил : «Розробка правил експлуатації каскаду ставків на р. Стрижень у м. Чернігові – 171 тис. грн.» Будемо сподіватись, що вони будуть розроблені і введені в дію в цьому році!

Але є ще одне питання, яке чомусь постійно ігнорується – це демонтаж гідротехнічної споруди по вул. Київський, де саме зараз виник підпір води і, внаслідок цього, підтоплення приватної забудови.

Про необхідність демонтажу неодноразово говорили фахівці у своїх висновках. Дана проблема висвітлена і в ТЕО «Поліпшення екологічного стану р.Стрижень в м.Чернігові» 2006 р. В ТЕО пропонувалось демонтувати споруду і залишити водопропускну трубу.

Також, будемо сподіватись, що в Програмі поліпшення екологічного стану міста Чернігова знайдеться місце для вирішення проблеми пропускної здатності русла в цьому місці».

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Але ніхто не міг передбачити, що в неділю (1 квітня. – Авт.) буде така тепла погода, через що відбулося сильне танення снігу??? Мабуть наші чиновники взагалі не чули про прогноз погоди та й взагалі їм не вміють користуватися.

  2. Все службы первый раз увидели весну в глаза, до этого только по ТВ. А снег еще и тает? Засада! Прикольно быть главой какой нибудь из служб , но эти неожиданные сезоны года. Да ну его, пусть люди сами разбираются.

Back to top button