Надзвичайні події

17-річна дівчина із Семенівщини померла, отруївшись грибами

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАДИТ» 14 серпня померла 17 річна дівчина з Семенівського району.

Причиною смерті стало гостре отруєння дикорослими грибами, з найбільшою вірогідністю блідою поганкою.

Про це ЧЕline повідомили у Державній установі Чернігівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів, особливо сироїжок, які відносяться до пластинчатих грибів, і за зовнішнім виглядом дуже схожі з блідою поганкою.

Будьте обережні! Щоб не отруїтися дикорослими грибами не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, обов’язково врахуйте таке:

— ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;

— не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;

— під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

— уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

— не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;

— гриби не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним жінкам;

— ніколи не застосовуйте „домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів Ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1- 2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button