Надзвичайні події

Димарі треба чистити раз на три місяці, – рятувальники

За минулу добу підрозділи УДСНС України у Чернігівській області 9 разів залучались до ліквідації пожеж, із яких 8 виникло в житловому секторі громадян.

Про це ЧЕline повідомили в управлінні ДСНС України в Чернігівській області.

У 7 випадках причинами загорянь стало неправильне влаштування та несправність нагрівальних печей і димарів, а також порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації.

Вогнем пошкоджено 5 житлових будинків і 2 господарчі споруди на території  Сновського, Бобровицького, Ічнянського, Бахмацького, Ріпкинського, Прилуцького та Чернігівського районів.

Від початку року на Чернігівщині з вищезазначеної причини виникли 74 пожежі, під час яких загинуло 3 особи. Особливе занепокоєння викликає стан пічного опалення в оселях людей похилого віку, інвалідів, багатодітних родин та осіб, які зловживають спиртними напоями. За статистикою, саме в їхніх помешканнях найчастіше виникають пожежі, адже утримання опалення в належному стані потребує певних матеріальних затрат.

У зв’язку з цим рятувальники звертаються до громадян: аби уникнути лиха та захистити свою оселю й життя від пожеж, слід дотримуватися правил безпеки.

По-перше, перевірити відповідність відстані від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку. Вона визначається вимогами будівельних норм і здебільшого становить не менше 38 см.

Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Поява слідів кіптяви вкаже на наявність і місця пошкоджень. Дерев’яна підлога перед топковими дверцятами печі обов’язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50х70 см.

У жодному разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою бензину чи інших горючих рідин. Не розміщуйте меблі, дрова, занавіски та інші легкозаймисті речі впритул до печей, відстань до них має бути не менше 0,5 м.

В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місяці.

Ще статті по темі

Back to top button