Надзвичайні події

На Чернігівщині одна з основних причин виникнення пожеж – несправність печей і димарів

У зв’язку з низькими температурами повітря громадяни приватного житлового сектора інтенсивно користуються приладами пічного опалення. Водночас ігнорування або невиконання елементарних правил пожежної безпеки призводить до виникнення пожеж, які, на жаль, іноді закінчуються травмуванням або загибеллю людей. Від початку року на Чернігівщині через порушення правил пожежної безпеки при облаштуванні та експлуатації печей і димарів виникло 38 пожеж, 5 людей загинуло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертельна пожежа у Чернігові

Лише упродовж минулої доби на території Варвинського, Чернігівського та Ніжинського районів зареєстровано три пожежі, що виникли із вищезазначеної причини. Вогнем пошкоджено три житлові будинки.

У зв’язку з цим рятувальники ДСНС України вкотре звертаються до громадян із проханням дотримуватись правил пожежної безпеки при експлуатації печей і димарів. По-перше, необхідно перевірити відповідність відстані від внутрішніх стінок димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку. Вона визначається вимогами будівельних норм. Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Поява слідів кіптяви вкаже на наявність і місця пошкоджень. Дерев’яна підлога перед топковими дверцятами печі обов’язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50х70 см. У жодному разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою легкозаймистих і горючих рідин. Не розміщуйте меблі, дрова, штори та інші займисті речі впритул до печей, відстань до них має становити не менше 0,7 м. В опалювальний сезон не рідше одного разу на три місяці необхідно очищати димарі від сажі.

Управління ДСНС України у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button