Надзвичайні події

На Чернігівщині зареєстровано три осередки спалаху африканської чуми

Протягом липня 2023 року на Чернігівщині зареєстровано три осередки спалаху африканської чуми свиней. Ці факти були підтверджені Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Про це повідомляють у головному управлінні Держпродспоживслужби Чернігівської області.

Наразі з метою ліквідації і недопущення розповсюдження вірусу АЧС, забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в області фахівцями структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області та районних державних лікарень ветеринарної медицини проводиться комплекс заходів відповідно до затверджених рішеннями ДНПК при РДА Планів та Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року №111.

Зазначимо, що африканську чуму свиней відносять до високозаразних вірусних захворювань. Що необхідно знати про цю хворобу?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зафіксовано випадок африканської чуми свиней у приватному господарстві

Африканська чума свиней – небезпечне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, що характеризується гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами у внутрішніх органах. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися протягом тривалого часу в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.

Ефективні засоби профілактики (вакцини) африканської чуми відсутні. Для людини вірус африканської чуми свиней — безпечний.

Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:

  • Раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • Підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
  • Зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • Синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:

  • утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами;
  • регулярно здійснювати обробку тварин проти комах і кліщів;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • при вході в приміщення де утримуються свині обладнати дезкилимки, які підтримуються в робочому стані ( «Білизна», розчин хлорного вапна та інше);
  • не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • ретельно і комплексно боротися з гризунами;
  • проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;
  • надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно).

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста (за містом проживання). Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.

Держпродспоживслужба в Чернігівській області вкотре наголошує: при найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки просимо терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Ще статті по темі

Back to top button