Надзвичайні події

Під прицілом Бенну. Чергова версія загибелі Землі

На нашу планету впаде гігантський астероїд Бенну. Ця новина днями облетіла мало не всі світові ЗМІ. Астероїд не просто впаде, а спричинить загибель планети Земля. Бенну принесе масові смерті та руйнування.

За оцінками вчених, вірогідність зіткнення Бенну та Землі зросла після того, як вони отримали нові дані. А буде їх ще більше — у вересні НАСА запустить до Бенну космічний апарат «Цар Осіріс», зонд має повернутися на Землю зі зразками для аналізу в 2023 році.

Бенну як явище відкрили ще в 1999 році та дали назву з єгипетської міфології. Входить до групи Аполлона — великої групи навколоземних астероїдів, що обертаються навколо Сонця, їх орбіти перетинаються з земною. Бенну облітає навколо Сонця за час, що дорівнює 1,2 земного року. Науковці розрахували, що Бенну може врізатись у Землю десь через 160 років. Як стверджують науковці, саме тоді на орбіту астероїда може вплинути щось, що значно змінить її і спрямує в напрямку нашої планети. Вже у 2135 році станеться найбільше зближення астероїду та Землі. Він пролетить між нашою планетою та Місяцем на відстані 300 000 км. У НАСА запевняють: шанс, що Бенну впаде на нашу планету, визначається, як 1 на 2700, а період, коли це може статися, становить 21 рік: із 2175 по 2196 роки. Саме для того, щоб уникнути такого сценарію, пояснюють вчені, їм треба зібрати більше інформації про небесне тіло. І вони таки переконали спонсорів: на місію для вивчення Бенну виділено чималі кошти.

«Осіріс» вирушить до Бенну 8 вересня 2016 року. Він побудований компанією Lockheed Martin, для якої космічні проекти становлять значну статтю витрат, але й приносять гарну рекламу. На апараті буде закладено капсулу для збирання зразків. Процес безпосереднього контакту триватиме  лише 5 секунд. Саме за цей час апарат запакує в капсулу зразки з поверхні та знову злетить. У 2023 році він має повернутися на земну орбіту та скинути свою здобич на парашуті в пустелю Юта.

Ціна питання — $800 мільйонів. А запуск апарату з Землі — ще $183,5 млн

Ще статті по темі

Back to top button