Надзвичайні події

Розкриті дахи, повалені дерева і 8-сантиметровий град: села Чернігівщини оговтуються від наслідків негоди

Дощу потребувало багато населених пунктів, але вчора деякими регіонами Чернігівщини прокотилася стихія, що наробила лиха. Наслідки ліквідовують і сьогодні. Ще й досі не всі села зі світлом. До того ж, деякі будинки стоять із розкритими дахами, ще не всюди прибрали вивалені з коренем дерева, а ось град, де він випав, уже давно розтанув. Хоча очевидці таки зуміли шокувати користувачів соцмереж «льодовими» відео посеред літа.

Негода не обминула Менщину. Тут найбільше дісталося селищу міського типу Макошино, де комунальники та інші служби і досі продовжують ліквідовувати наслідки стихії.

«Вчора по всій території цього населеного пункту випав великий об’єм граду, був сильний вітер, пошкоджено багато ліній електропередач, є багато повалених дерев. Маємо факт, коли деревами убило свійську тварину. Є пошкодження житлових будівель або вітром, або знову ж таки деревами, які падали. У людей повністю вибило городину. Навіть є випадки, коли до сорока шиферин з даху злітало. У Будинку культури в Макошино пошкодило покрівлю, одна ялина впала на приміщення старостату, ще одне дерево прихилилося на будівлю старостату. Затопило зливні каналізації. Як бачимо, буквально за 5 -10 хвилин, наробило багато горя. Об’єм граду, коли ми вже приїхали, це десь через годину, як завершилась негода, був сантиметрів вісім від землі. І калюжі стояли великі.

Аналогічні пошкодження, але менших масштабів у селі Покровське, трішки у Мені. Але порівняно з Макошино це все не суттєво», — у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

До ліквідації наслідків негоди залучили всі комунальні служби, не тільки комунальні підприємства, а й працівників усіх інших комунальних установ, нашої пожежної охорони. Також, звичайно, долучилися електроенергетики, ДСНС. Тобто основні моменти почали усувати вчора. Відповідно, певну частину робіт було зроблено.

«На сьогодні комунальні служби задіяні і продовжують усувати наслідки негоди. Звичайно, через те, що були обриви на лініях електропередач, то для того, щоб не було елктротравматизму, вимикалося електропостачання. Бо дерева падали на лінії електропередач, тож вони могли бути пошкоджені. Тому деякі населені пункти були без світла, навіть зараз не повністю відновлено електропостачання», — сказав Юрій Стальниченко.

Пан Юрій також зауважив, що людей, у яких побило городину не кинуть напризволяще.

«Коміся у нас така діюча є ще з травня, коли були підтоплення. Як тільки трішки нормалізуємо роботу, то звичайно, люди будуть звертатися до старостатів, і комісія почне робити виїзди. Але враховуючи те, що військовий стан, то кошти у бюджеті обмежені. Втім, звичайно, нікого не залишимо без допомоги.  Зрозуміло, що вона буде різна, можливо, не тільки грошима, а й будматеріалами чи ще у якийсь спосіб. Комісія оперативно опрацює всі звернення громадян», — запевнив пан Юрій.

В соцмережах вчора викладали відео з градом не лише з Менщини. Стихія пронеслась і Семенівщиною. Між тим, Геннадій Полюхович, начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунальнрого господарства Семенівської міської ради зазначив, що дуже негативних наслідків завдано не було.

«То дерево впало, то електроенергія була відсутня. В одному із сіл – Іванівка пройшов град. Не сказати, що великий, але городину побило. Дуже значних пошкоджень немає, не зафіксовано.

Сиділи без світла упродовж години, чи півтори. Уже відновилося, все нормально», — сказав Геннадій Полюхович.

Окрім названих населених пунктів на Чернігівщині постраждали й інші. Зокрема Прилуччина, пожежі через розряд блискавки також сталися в Крорюківському, Чернігівському і Ніжинському районах.

Ірина Осташко

Фото – Іван Єрагін

 

 

 

 

 

 

Ще статті по темі

Back to top button