Надзвичайні події

У 37 разів дешевше підприємці орендували 500 гектарів землі на Борзнянщині

Господарським судом Чернігівської області задоволено позов прокурора та визнано недійсним договір оренди земель сільськогосподарського призначення площею майже 500 га вартістю понад 12 млн грн, що розташовані на території Борзнянського району.

Про це ЧЕline повідомили в прес-службі прокуратури Чернігівської області

Підставами звернень до суду органів прокуратури є виявлені факти, коли земельні ділянки за розпорядженням місцевих державних адміністрацій у 2010-2012 роках надавалися в оренду підприємцям без проведення нормативної грошової оцінки, а відтак і без належного розрахунку розмірів орендної плати.

Так, на підставі розпорядження голови райдержадміністрації з 2006 року  товариством на правах оренди використовувалася земельна ділянка сільськогосподарського призначення загальною площею майже 500 га в межах однієї з сільських рад Борзнянського району.

Строк договору оренди сторонами визначено 25 років, розмір орендної плати за її використання – 10 тис. грн на рік.

Натомість, за результатами проведеної нормативно-грошової оцінки та з урахуванням коефіцієнту індексації, загальний розмір орендної плати мав би становити майже 370 тис. грн на рік, що у 37 разів більше суми, визначеної угодою.

Оскільки землекористувачем не вжито заходів до приведення договору оренди у відповідність із вимогами законодавства, прокуратура області звернулася до суду з позовом про визнання правочину недійсним.

Відтак, завдяки вжитим прокурором заходам представницького характеру земельна ділянка підлягає поверненню в розпорядження держави.

Робота з цих питань триває.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button