Надзвичайні події

У реанімацію «загримів» любитель в’яленої риби

На Чернігівщині знову зареєстровано випадок захворювання на ботулізм.

27 жовтня 34-річний чернігівець у тяжкому стані був госпіталізований до реанімаційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2.

Причиною захворювання стало вживання риби в’яленої домашнього приготування. Діагноз встановлений клінічно і підтверджений лабораторією ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Нагадуємо, що це вже шостий випадок захворювання на ботулізм у 2016 році. П’ять із них пов’язані саме з вживанням риби в’яленої домашнього приготування. Одна жінка померла.

Довідка

Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене токсином Clostridium botulinum. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови.

Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Сприйнятливість людського організму до ботулізму є дуже високою. Захворювання має важкий перебіг і у разі несвоєчасного введення полівалентної протиботулінічної сироватки може закінчитися летально.

Ще статті по темі

Back to top button