Надзвичайні події

В селі Шами Чернігівського району зафіксовано неорганізований викид аміаку в атмосферне повітря

Сьогодні у сільському господарстві набуло дуже поширеного застосування безводного технічного аміаку. Безводний аміак — це рідке мінеральне добриво, яке містить 82 % азоту та являє собою безбарвну рідину, яка на повітрі бурхливо кипить і швидко випаровується. Коли потрапляє в ґрунт, перетворюється у газ і утворює сполуки, які поглинаються землею.

У березні поточного року біля села Шами Чернігівського району Чернігівської області сільськогосподарським підприємством проводились роботи із внесення безводного аміаку. При перевантаженні добрива із транспортної цистерни до робочого агрегату сталася аварія в результаті якої відбувся неорганізований викид аміаку в атмосферне повітря. Силами підрозділів ДСНС у Чернігівській області було локалізовано аміачну хмару, що усунуло ризики негативного впливу на здоров’я населення прилеглих територій, але призвело до забруднення ґрунтів сполуками азоту та нітратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патрульна поліція перевірила стан доріг в області

По цьому факту Чернігівським районним управлінням поліції ГУНП в Чернігівській області здійснюється досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України — забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля.

Фахівцями Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, які були залучені до огляду місця вищевказаної події, відібрано проби ґрунтів для проведення аналітичних досліджень та з’ясування рівня забруднення земель.

За результатами досліджень Екоінспекцією проведено розрахунок шкоди, заподіяної державі в результаті забруднення земель через порушення природоохоронного законодавства, який долучений до матеріалів кримінального провадження. Сума збитків складає 2 тисячі 756 грн. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button