Надзвичайні події

Відома причина мору риби в Острі

Для з’ясування достовірності поширеної днями в соцмережах інформації про загибель риби в річці Остер на території смт Козелець у районі міського пляжу фахівці лабораторії моніторингу вод і ґрунтів Деснянського БУВР 6 лютого відібрали проби поверхневих вод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У річці Остер було зафіксовано мор риби: офіційний коментар

За результатами проведених аналізів зафіксовано такі перевищення допустимих концентрацій (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення:

— щодо заліза загального – в 6,6 разу (фактична концентрація 0,66 мг/дм3 за ГДК 0,1 мг/дм3);

— щодо марганцю – в 3,1 разу (фактична концентрація 0,031 мг/дм3 за ГДК 0,01 мг/дм3);

— щодо нітрит-іонів – у 3,3 разу (фактична концентрація 0,26 мг/дм3 за ГДК 0,08  мг/дм3).

Вміст розчиненого у воді кисню знаходиться в межах норми і становить 7,31 мгО2/дм3 (за ГДК не < 4,0 мгО2/дм3).

Концентрації інших гідрохімічних показників не перевищують гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення.

Слід зазначити, що підвищення концентрації заліза та марганцю в поверхневих водах є характерною особливістю більшості річок Чернігівської області. Це явище носить постійний характер, оскільки зумовлене природною геохімічною обстановкою.

Перевищення показників нітрит-іонів – явище сезонне, спостерігається на річці Остер у зимовий період протягом останніх років. Коливання нітритів пов’язане з активністю фітопланктону під час розкладання неживих органічних речовин і не може спричинити масову загибель риби.

Імовірно, ця ситуація обумовлена зимовою придухою (замором) риби. Це явище виникає, коли після сильних снігопадів і морозів наступає відлига і під товстим шаром льоду концентрація кисню зменшується до критичного мінімуму. Відповідно, можна відзначити, що забруднень поверхневих вод у річці не виявлено.

Наразі проводиться подальший контроль за водогосподарською обстановкою на річці Остер.

Ще статті по темі

Back to top button