Надзвичайні події

Збитки, завдані забрудненням Десни та Сейму, перевищують 530 мільйонів

Збитки, завдані довкіллю Сумщини та Чернігівщини внаслідок забруднення річок Сейм і Десна, перевищують 530 млн грн.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук.

«Технологічні скиди із заводу на території росії стали причиною саме екологічної катастрофи в наших водних артеріях. На сьогодні орієнтовні збитки довкіллю Сумщини та Чернігівщини вже становлять понад 530 млн гривень. Ці факти зафіксували правоохоронні органи», – сказала Гринчук.

За її словами, забруднення в небезпечній концентрації не дійшло до водозаборів у Київській області.

Гринчук зауважила, що для привернення уваги спільноти на всіх міжнародних майданчиках порушується та озвучується ця тема. Зокрема, Міндовкілля спільно з провідними науковцями та експертами провело ґрунтовний аналіз ситуації. Наразі напрацьовується комплексний план, що міститиме алгоритм взаємодії та реагування і рекомендації щодо подальших дій.

Міністр прогнозує, що не тільки цьогорічна ситуація з Сеймом і Десною, а й загальна ситуація з річками в Україні підштовхне до втілення схваленої Водної стратегії до 2050 року дещо раніше від запланованого терміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 4 грудня перекрито рух автотранспорту на вул. Текстильників у Чернігові через аварію на колекторі

«У нас дуже багато планів, найперше в контексті європейської інтеграції. Насамперед ідеться про імплементацію Водної рамкової директиви. Вже сьогодні в Україні діє басейновий принцип управління водними ресурсами, запроваджено діагностичний та операційний моніторинг вод у всіх річкових басейнах України, проведено скринінг забруднювальних речовин у найбільших річкових басейнах», – додала Гринчук.

За її прогнозами, цього року мають бути затвердженні дев’ять планів управління річковими басейнами (ПУРБ). Однак попереду процес впровадження заходів, передбачених планами управління, тож міністерство розраховує на співпрацю з міжнародними партнерами.

Як повідомлялося, причиною забруднення річок Сейм і Десна наприкінці літа – на початку осені стало скидання відходів цукровим заводом у російському місті тьоткіно, в курській області. Забруднення органічними речовинами призвело до зниження рівня кисню у водоймі та, відповідно, до мору риби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button