Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніСуспільство (відео)

Будь-які проблеми об ‘єднаної громади можна вирішити, — Леонід Душа (Відео)

Хостел і пекарня, мистецький майданчик і пляжна дискотека – все це невдовзі може з’явитися в Батуринській об’єднаній громаді.

— Хотілося б більше туристів, розвитку.

Мер Батурина Леонід Душа не сумнівається: вже з наступного року багато ідей та планів обов’язково втілять у життя.

— Туристу, крім того, що він подивиться щось історичне, треба дати відпочинок. Ну, походив по цих заповідниках 2-3 години, все, більше йому зайнятися нічим. А наше завдання – щоб турист приїхав із грошима, залишив їх тут і радо приїхав наступного разу, — Леонід Душа, міський голова м. Батурин.

Феноменальне місце для туристів на Чернігівщині – еталонна пам’ятка козацької доби, місто Батурин, наразі має всі можливості стати туристичним лідером в Україні, вважає Леонід Душа. Для цього треба налагодити міні-бізнес та інфраструктуру.

— Я думаю, наступного року ми почнемо хостели робити для середнього туриста не кожен може собі дозволити зняти номер за 300-400 гривень. Будемо робити у вигляді гуртожитку Бертольда Швартца у межах 50-70 гривень, щоб кожен турист міг собі дозволити приїхати сюди і подивитись, — Леонід Душа, міський голова м. Батурин.

На рік до Батурина приїздять 200 тисяч гостей. Туристичні фірми справно привозять до гетьманської столиці автобуси з туристами. А от дістатися до гетьманської столиці самостійно – ще те завдання. Рейсові автобуси – рідкість. Автостанція – занедбана. Але вирішення і цього питання Леонід Душа вже вніс до своїх планів.

— Так, проблема, і немаленька. Зараз перевізники здебільшого приватні. Коли вигідно, він їде. Наступного року я планую купити 2 автобуси і пустити їх за маршрутами Київ — Батурин, Батурин – Чернігів, — Леонід Душа, міський голова м. Батурин.

За 2 роки мерства Леонід Душа спромігся збільшити бюджет міста втричі, а завдяки децентралізації наступного року сума збільшиться ще в кілька разів. Зароблені гроші місто витрачає раціонально. Два тижні тому закінчився капітальний ремонт будівлі, де тепер розташовані початкова школа та дитячий садок.

— Зараз у нас 70 діток, побільшало місць, працюють 16 осіб, до цього було менше. Збільшилось місце для діток, з’явився фізкультурний зал, музичний зал, покращили матеріально-технічну базу, — Ірина Богомаз, завідувач дитячого садочка.

На новеньку будівлю із заздрістю дивляться шестикласниці, старшу школу ще тільки очікує капітальний ремонт.

— Хотілося б теж, щоб ту школу трохи підремонтували, щоб було гарніше.

У дах і стелю школи доведеться вкласти приблизно 5 мільйонів гривень. Перспективний план розвитку Батурина Леонід Душа розробив аж до 2025 року. Аби втілити всі задуми, висунув власну кандидатуру на посаду голови Батуринської об’єднаної громади, до якої увійшло ще два села – Городище та Матіївка.

— Я  проїхав ці два села, які до нас приєднуються, я не сказав би, що там великі проблеми. Візьміть село Городище — вони закінчують амбулаторію, школа в гарному стані, дороги більш-менш є, освітлення є. Трохи доробити і буде виключне село.

А тому об’єднана громада має зосередитись на створенні робочих місць, вважає очільник Батурина. Тоді й молодь виїжджати не буде, а об’єднана громада матиме майбутнє.

Ще статті по темі

Back to top button