Пишайся рідним краєм

Седнівський бомонд: брати-меценати Лизогуби (Фото)

Брати Ілля та Андрій Лизогуби належали до козацько-старшинського роду Лизогубів, були відомими українськими меценатами.

Пам’ятник братам Лизогубам був відкритий у 2009 році, під час проведення літературно-мистецького свята «Седнівська осінь-2009». Авторами пам’ятника є скульптори Єгор і Микита Зігури. Вони, до речі, теж брати, навіть, більше того, близнюки.

За сімейною традицією Ілля Лизогуб був військовим, служив в Ізмайлівському полку, був ад’ютантом малоросійського генерал-губернатора князя М.Г.Репніна. Ілля Лизогуб був талановитим будівничим: його зусиллями родинний маєток перетворився на мальовничий архітектурний ансамбль.

Також він був людиною різнобічно обдарованою, захоплювався музикою, добре грав на роялі, чудово співав.

На відміну від старшого брата, Андрій Іванович Лизогуб був вихованцем Московського університету, не став військовим, а перебував на цивільній службі, займаючи посади канцеляриста в Чернігівському дворянському зібранні, а згодом службовця Канцелярії малоросійського військового губернатора. Великий прихильник мистецтва, художник-аматор.

Брати Лизогуби були палкими шанувальниками поезії Т.Г.Шевченка. Відомий поет неодноразово гостював у Седнєві, в маєтку Лизогубів, де збиралось інтелігентне товариство.

Ще статті по темі

Back to top button