Пишайся рідним краєм

Архітектурна перлина Чернігова: Катерининська церква (Фото)

Катерининська церква (козацький кафедральний собор святої великомучениці Катерини УПЦ КП) — церква Української православної церкви Київського патріархату в місті Чернігові, пам’ятка архітектури національного значення, яскравий зразок кам’яної української архітектури Лівобережжя XVII–XVIII століть. Побудована у формах бароко, з цегли, тинькована й побілена.

Церква зведена на кошти козаків – братів Якова та Семена Лизогубів, за заповітом їхнього батька, чернігівського полковника Юхима Лизогуба.

Побудована в пам’ять про героїзм діда, чернігівського полковника й наказного гетьмана Якова та козаків Чернігівського полку, виявлений ними під час штурму турецької фортеці Азов у 1696-му.

Церква була зведена на залишках храму середніх розмірів часів Київської Русі на території укріпленого міста Чернігова, відомого під назвою Третяк.

У 1715 храм був освячений Архієпископом Стаховським на честь святої Катерини. За рахунок вигідного розташування якийсь час виконував функцію укріпленого фортифікаційного вузла поблизу головної фортеці дитинця.

У 1837-му церква постраждала від пожежі, після чого її знову відбудовували, тоді ж до західного фасаду було прибудовано нартекс. У тому ж XIX столітті початковий триярусний іконостас, з огляду на поганий стан, було розібрано та замінено на еклектичний одноярусний.

При його спорудженні були використані царські ворота від старого іконостасу. До наших днів цей іконостас, на жаль, не зберігся. Згодом, у 1908-му, була побудована церковна дзвіниця з цегли.

Після останнього богослужіння у 1933 році церква була закрита.

Під час Другої світової війни храм знову постраждав від пожежі, згоріла покрівля і верхня частина куполів.

Та церкву знову відновили, проте вже без нартексу та дзвіниці.

Навесні 1990-го ініціативна група козаків, мешканців Чернігова, відновили діяльність громади, що була заборонена радянською владою в 1933 році.

У 1992 році козацька православна громада Катерининської церкви була офіційно зареєстрована державою, а в 1994 році визнана «правонаступницею відповідних прав і обов’язків» попередньої громади

2 квітня 1995-го козацька православна громада була прийнята під омофор Святішого Патріарха Київського і Всієї Руси-України Володимира (Романюка).

У 2004-2005 були проведені останні в наш час реставраційні роботи в храмі.

Згідно з розпорядженням Голови Чернігівської обласної державної адміністрації М.Лаврика від 5 квітня 2006 року, культова будівля була передана козацькій православній громаді Катерининської церкви УПЦ КП.

Окрім Київського патріархату, на козацьку Катерининську церкву претендувала Українська православна церква Московського патріархату. Оскільки в 2006-му приміщення було передане саме громаді Київського патріархату, представники УПЦ МП того ж року поставили «похідний храм» – великий брезентовий намет під північною стіною храму, з боку центральної Красної площі міста.

Протестувальники начепили на двері храму свої замки, закрутили їх дротом і нікого не впускали: ні церковну громаду, якій передали в користування храм, ні міліцію, ні законних господарів приміщення, державну структуру — Національний заповідник.

19 липня 2008 козацька православна громада на чолі з головою парафіяльної ради та єпископом Чернігівським і Ніжинським Іларіоном зайшла в храм і через 75 років після заборони відновила богослужіння.

Відтоді храм став козацьким кафедральним собором Чернігівської єпархії.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. реклама «нашкрай»… Нормальные сми ставят метку «реклама». Вас не учили?

Back to top button