Політика

Депутати міськради ініціюватимуть фінансове розширення програми підтримки ОСББ

В останні кілька місяців до депутатів Чернігівської міської ради дедалі частіше почали звертатися по допомогу чернігівці, які хочуть створити ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Нагадаємо, на початку року на сесії міської ради була прийнята «Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки».

У програмі, що розрахована на три роки, йдеться не лише про надання консультативної підтримки тим, хто хоче створити об’єднання, а й про допомогу керівникам об’єднань у проведенні спільного обстеження технічного стану будинку та його основних конструктивних елементів, виготовлення технічного паспорта будинку, планів інженерних мереж та іншої технічної документації, капітальний ремонт будинків ОСББ та ЖБК.

Сьогодні помітно, що програма простимулювала власників квартир об’єднуватися, адже за півтора року в Чернігові утворилося близько 70 ОСББ. – Ми об’єдналися і не пошкодували, – розповідає голова правління ОСББ «Фаворит – Ш.2» Тамара Кожем’яченко. – Наш будинок нарешті почали ремонтувати. Коли за нас відповідав ЖЕК, до них не можна було достукатися».

За умовами програми, капітальний ремонт будинків ОСББ і ЖБК проводиться виключно на умовах співфінансування: міський бюджет сплачує 80 % від загальної вартості робіт, ОСББ (ЖБК) – не менше 20 %.

«Ми, можливо, першопрохідці цієї програми, каже голова правління ОСББ «Фаворит – Ш.4» Михайло Тищенко. – Після створення ОСББ ми добилися, аби програма міської ради спрацювала саме в нас. Подивіться, який під’їзд нашого будинку – ми зробили капітальний ремонт і встановили в 30 разів економніше освітлення. Сьогодні жителі будинку переконалися, що бути в ОСББ – це прекрасно, і головне, що об’єднання змінило свідомість наших мешканців, вони дуже бережно ставляться до майна».

ОСББ дає можливість повністю відмовитися від послуг ЖЕКів, які і так уже давно розчарували своєю бездіяльністю. Натомість ОСББ дає змогу утримувати та управляти своїм будинком і прибудинковою територією. Приміром, деякі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків створили собі підприємство «ОСББ-Сервіс «Фаворит», що допомагає головам ОСББ — роз’яснює законодавчі ініціативи та міські програми, а також супроводжує їхню роботу.

«Мешканцям багатоквартирних будинків необхідно роз’яснювати і профільне законодавство, програми надання «Теплих кредитів», до речі, і саму міську програму підтримки ОСББ, аби потім не виникало неправдивих домислів, бо вже зараз містом ходять чутки, що нібито мешканців квартир змушують брати величезні кредити, аби назбирати оті 20% для ремонтів. Звісно, це неправда. Люди збирають гроші, але вони невеликі. Кожен самостійний крок, який здійснює ОСББ, ми супроводжуємо та допомагаємо. Коли люди бачать, що з ними розмовляють, вони не бояться брати участь у програмах», розповідає директор ПП «ОСББ-Сервіс «Фаворит» Оксана Мельникова.

За словами Оксани Мельникової, до ПП «ОСББ-Сервіс «Фаворит» нині входять 15 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Ще 5 приєднаються найближчим часом. Від початку року, як каже Оксана Михайлівна, завдяки програмі вдалося розпочати капітальні ремонти у двох будинках і ще в п’яти стартують найближчим часом.

Тим часом у міській раді говорять про те, аби програму підтримки ОСББ фінансово розширити, бо охочих відмовитися від ЖЕКу й отримати допомогу з міського бюджету виявилося дуже багато.

Володимир Козир, депутат Чернігівської міської ради (Наш край): «Коли ми приймали цю програму, ми не думали, що чернігівці так активно до неї долучатимуться. За півтора роки утворилося 70 ОСББ, і це першопрохідці, але той ресурс, який ми спочатку передбачили, вже майже вичерпаний. Та цю програму треба просувати, і на наступній сесії Чернігівської міської ради ми порушуватимемо питання про розширення програми».   

За словами Володимира Козиря,  програма «Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК» дає можливість об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків  здійснювати перші кроки з енергоефективності. Це  заміна вікон та дверей, встановлення енергозберігаючих ламп і датчиків руху,   утеплення комунікацій та технічних поверхів.   До речі, на минулому тижні Верховна Рада ухвалила закон про енергоефективність будівель, яким буде присвоюватися клас енергоефективності.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button