Політика

Гучні відставки останніх днів: думки відомих чернігівців

В Офісі Президента, уряді, Генпрокуратурі та обласних адміністраціях відбулася низка відставок високопосадовців. Не оминула ситуація й Чернігівщину. Що означають ці кадрові зміни, поцікавилися ми у відомих чернігівців.

Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради  

З одного боку, це добре, адже показує, що влада реагує на факти корупції чи активність громадян, ЗМІ, розслідувачів та, скоріше за все, іноземних урядів.

З іншого боку, на жаль, кардинально це нічого не змінює, оскільки ми розуміємо, що викриті поодинокі люди чи факти, а корупційна система залишається незмінною.

Навіть воєнні дії та згуртованість українців боротися та долати всі можливі виклики не призвели до зміни менталітету багатьох людей, які перебувають при владі або біля неї, як на державному рівні, так і на рівні місцевого самоврядування, також навіть на побутовому рівні.

Микола Силенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України

Є висока ймовірність того, що це відбулося завдяки впливу світових лідерів. Не виключено, що представники проукраїнської коаліції прямо вказали президенту на неприпустимі речі та ще й під час війни. З іншого боку, проактивні громадяни всередині нашої країни не готові миритися з очевидними зашкварами та корупційними діяннями топ-посадовців владної команди.

Сподіваюся, що це початок очищення. Тому чекаю, як відреагує президент на корупційні скандали в Чернігівській ОВА, а також на інформацію тимчасової слідчої комісії ВРУ про зловживання гуманітарною допомогою та системою «Шлях» із боку посадовців ОВА.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Вважаю, що саме такою і має бути реакція на викривальні матеріали журналістів. А певні ротації, думаю, добре вплинуть на роботу цих відомств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі жителі Чернігівщини: Опанас Филимонович Шафонський

Олена Компанець, редакторка сновської районної газети

Якщо відверто, то впевнена, що кожен зі звільнених (вони люди невипадкові, професіональні) буде знову непогано влаштований, що це крок передусім перед США і країнами Заходу, громадяни яких підтримують матеріально нашу країну і не хочуть бачити тут корупцію… Хай Бог усіх розсудить, хай  милує багатостраждальну Україну..

Сєргєй Карась, журналіст  

Не є аналітиком та експертом з цього питання, тому не дуже знаюся на всіх відставках (адже їх дуже багато і не завжди відстежуєш, хто і чому звільнився). Тому є дві загальні тези: 1) якщо чиновника підозрюють у корупції (зокрема, корупції при забезпеченні військовослужбовців) чи інших кримінальних злочинах, то він має не просто піти з посади за власним бажанням (після чого про нього всі забудуть), а відповісти за свої злочини перед законом. 2) в Офісі Президента залишається працювати одіозний Олег Татаров, який, наскільки відомо, займається саме силовими структурами. Отже, якщо пан Татаров досі при владі – це погано, а якщо на звільнених посадах з’являться люди, яких він може контролювати – це подвійна небезпека.

Михайло Жирохов, військовий експерт

На жаль, система, що склалася за багато років, передбачає таку функцію, як самозахист, коли чиновники, які замазані в корупції, після того, як стає «гаряче» після тиску зовнішнього або внутрішнього, швиденько йдуть у відставку. Потім, коли хвиля вляжеться, повертаються на іншу посаду – часто з підвищенням.

Владислав Пархоменко, історик

Про справжні причини звільнень чиновників ми навряд чи дізнаємося від представників влади. Тому можна лише здогадуватися, чому відбулися такі кадрові зміни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button