Суспільство

Відомі жителі Чернігівщини: Опанас Филимонович Шафонський

Доктор філософії, доктор права, доктор медицини з Чернігівщини. А ще картограф, історик, економіст, мовознавець.

І все це одна людина – Опанас Филимонович Шафонський, уродженець Сосниці, що на Чернігівщині. Унікальна людина, яка у багатьох напрямах своєї діяльності досягла значних успіхів, причому в деяких із них він був першовідкривачем.

Так, разом з іншим нашим земляком Данилом Самойловичем зробив революцію у епідеміології — розпізнав, виокремив епідемію чуми, яка у ХVІІІ ст. забрала велику кількість людських життів, докладно її описав і брав активну участь у розробленні дієвих методів боротьби з нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнено прокурора Чернігівської області

О. Шафонський першим почав вивчати версії про походження назви Чернігова. І відомі тепер легенди про князя Чорного, чорний ліс тощо, які розповідають практично всі чернігівські екскурсоводи, уперше використав також він. І це не єдине його історичне напрацювання: багато часу він присвятив характеристиці археологічних і культових пам’яток Чернігова, вивченню та опису геральдики та сфрагістики низки міст і містечок Чернігівщини та ін.

Здобувши блискучу європейську освіту та маючи пропозиції залишитися працювати у Західній Європі, постійно прагнув повернутися на батьківщину і таки здійснив це у 80-х рр. ХVІІІ ст., переїхавши до Чернігова, де певний час працював головою карного суду, пізніше – генеральним суддею. Помер і похований у Чернігові – місті, яке любив та постійно досліджував.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button