Політика

Хто ж він Мосійчук: обвинувачений чи потерпілий?

Народного депутата Ігоря Мосійчука викликають на допит до Служби безпеки України. СБУ взялася розслідувати раніше озвучені Ігорем Мосійчуком факти вчинення народним депутатом від Блоку Петра Порошенка Олексієм Гончаренком дій, спрямованих на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, порушення Конституції та зміну територіальних меж України.

Про факти таких дій Гончаренка в 2009-2011 рр., коли він був депутатом Одеської обласної ради, Мосійчук І.В. публічно повідомив СБУ та правоохоронні органи, вимагаючи розслідувати та притягти Гончаренка до відповідальності.

Тепер громадськість має змогу побачити, наскільки об’єктивно та неупереджено вестиметься слідство в цій справі

Сьогодні, у вівторок, 2 серпня, на своїй сторінці у Facebook парламентар написав: «…Сьогодні вранці я іду на допит до Генеральної прокуратури, щоб довести факт мого катування в СІЗО СБУ. Крім свідчень, я також надам результати експертизи, яка підтверджує, що саме ненадання мені медичної допомоги призвело до тяжких наслідків для мого здоров’я. Вимагаю, щоб особи, які брали участь в моєму катуванні, були відстороненні від своїх посад і понесли відповідне покарання: це лікар СІЗО СБУ Данилюк та слідчі ГПУ, що проводили допит. Хоча я і не вірю, що цю справу буде розслідувано швидко і неупереджено, проте сподіваюсь, що рано чи пізно її все ж таки доведуть до логічного завершення. Це буде можливо за наявності політичної волі, що з’явиться лише в разі зміни влади…».2016-08-02_121414

Нагадаємо, що Мосійчука звинувачують за статтями про неодноразове одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди, а також про хуліганство, погрозу вбивством, втручання в діяльність судових органів, погрози щодо судді.

ГПУ нагадала, що за цими статтями загрожують різні покарання, найтяжче з яких – ув’язнення до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

17 вересня 2015 року Рада зняла недоторканність із Мосійчука та дала згоду на його арешт. 17 листопада Вищий адмінсуд скасував зняття Радою недоторканності з Мосійчука. Верховна Рада оскаржила зазначене рішення, і до вердикту Верховного суду воно не може набути чинності. Мосійчук провів кілька місяців під арештом, після чого суд його звільнив. Зараз він знову ходить на засідання Ради.

Ще статті по темі

Back to top button