Політика

Міська влада Чернігова імітує боротьбу з COVID, демонструючи свою непрофесійність і безвідповідальність

*Актуально

Жителі міста – повністю беззахисні перед другою хвилею епідемії. Міська влада мала декілька місяців, аби підготуватися до неї. Однак очільники міста згаяли дорогоцінний час: не виділені кошти на боротьбу з коронавірусом, не зроблено жодних конкретних кроків.

Із 12 жовтня Чернігів потрапив до «помаранчевої зони» карантину через різке зростання захворюваності на COVID-19. Коронавірус є випробуванням для нас, вимагає від усіх, насамперед влади місцевого рівня чітких і зрозумілих дій. Що ми маємо натомість? Для розробки заходів і поступового впровадження їх у життя був час – від березня, коли усі два місяці перебували на карантині, а потім рівень захворюваності на деякий час відносно стабілізувався. З настанням осені ситуація різко погіршилася. Почався сезон заступних захворювань, грип і ГРВІ роблять коронавірус ще більш підступним. Але які дії вживає влада Чернігова для нашої з вами безпеки?

Медики не забезпечені всім необхідним. Хто і як нас рятуватиме?

Невблаганна статистика МОЗ говорить: кожен 5-й хворий на коронавірус в Україні – це медик. У Чернігові спеціалізована статистика щодо рівня захворюваності серед медперсоналу сухо зазначає: хворіли на COVID-19 вже понад 110 медиків. Всього по області – понад три сотні. Тож відомостей у медіа про хворих лікарів не бракує. За статистикою, у регіоні працює близько 3,6 тисяч лікарів. Фактично, у нас на коронавірус захворів кожен 10-й лікар.

Такі новини дуже обурюють – бо медики і поза карантином буквально на вагу золота, а досвідчені – й поготів, а тут ще й через коронавірус ряди медперсоналу стрімко рідіють. Такі новини засвідчують повну бездіяльність місцевої влади перед загрозою пандемії та її наслідками. У Чернігові, на жаль, до цього часу не виділено жодних додаткових коштів на протидію коронавірусу.

Міський голова Владислав Атрошенко ще навесні у телеефірі бадьоро обіцяв: знайде кошти в бюджеті для виплати підвищеної зарплатні медичному персоналу – саме тим, хто задіяний у лікуванні хворих на коронавірус пацієнтів. У Чернігові це дві міські лікарні – № 3 та № 2. Однак, обіцянка виявилася цяцянкою – жодних виплат медики так і не побачили. Згодом виданню «Слово і діло», яке зафіксувало цю обіцянку мера Атрошенка, прес-служба міськради надала скромний коментар, мовляв, виплати нікому і не думали робити, бо вони… не передбачалися в міському бюджеті.

Водночас є гроші на організацію Дня міста і повітряну кулю перед храмом. Є фінансування на місцевий телеканал, який у цілодобовому режимі займається вихвалянням заслуг чинної влади.  Є кошти на будь-що, окрім того, що дійсно важливе у період пандемії.

Чому не виділяють кошти чернігівській медицині? Чому не фінансують із міського бюджету придбання засобів захисту для чернігівських шкіл? Чому у місті не проводиться широке безкоштовне тестування? А це означає, що офіційна статистика у рази може відрізнятися від реальної картини захворюваності.

Як лікують мера і чернігівців?

Закономірним наслідком такої імітації діяльності стало те, що міський голова і сам захворів на коронавірус, що підтвердив тест. За повідомленнями ЗМІ, хвороба у нього протікає безсимптомно і він перебуває вдома. В інтерв’ю журналістам Атрошенко розповів, що додому до нього приходить медсестра, яка робить крапельниці. Чи в усіх є такі можливості? Але найбільш цинічно прозвучала заява, що … виявляється, коронавірус існує! А до цього часу не було в нього віри? Водночас уже зараз є застереження, що всіх хворих чернігівців госпіталізувати та пролікувати не вийде.

На тлі цього всього соцмережі шаленіють: людей огортає паніка. У Фейсбуці чернігівці масово викладають фото «швидких», що доправляють хворих на коронавірус до двох базових лікарень.

Жителі міста пишуть – що ж робить влада, окрім як хворіє вдома – в теплому ліжку? Враховуючи, що у Чернігові – один з найзаможніших міських голів Україні – то можна не сумніватися: у нього вистачить коштів, навіть щоб винайняти літак до клінік Ізраїлю чи Німеччини в разі потреби. А що ж робити решті чернігівців?

Лікарі скаржаться на брак найнеобхіднішого: масок, засобів індивідуального захисту, бо за медичними протоколами – маски потрібно замінювати щодві години. Тобто, тільки одному лікарю на  стандартний робочий день потрібно шість масок, вже не кажучи про рукавички й антисептики.

За інформацією чернігівських журналістів,  у лікарні №3 станом на 3 жовтня було 87 хворих із пневмонією. Уже підтверджено COVID-19 у 41. 7 померло.  Другий поверх 3-ї міської заповнено. І навіть більше — у лікарні вчора  розпочалося «уплотнєніє»: під ковід-хворих звільняють третій поверх. Черга зі «швидких» йде швидко, але є постійно.

Крім цього, чимало повідомлень про те, що лікарі відмовляють у госпіталізації хворим на пневмонію та з високою температурою, а багатьом, на відміну від мера, вдома навіть ін’єкції зробити нікому. Складається враження, що порятунок потопаючих справа рук самих потопаючих… Адже дехто зайнятий своєю передвиборною кампанією.

За офіційними даними, Чернігівська міська лікарня №3 має 20 стаціонарних кисневих точок, 10 кисневих концентраторів, 10 апаратів-ШВЛ. Також ще 9 боксів облаштували у чернігівській міській лікарні № 2 для прийому людей з підозрою на коронавірус. Всі вони на 1-му поверсі інфекційного відділення. Ці цифри забезпеченості лікарні – це для звичайного періоду, коли не буде напливу хворих. Навесні всі боялися, що лікувати буде нікому і нічим, але зараз ми наближаємося до цієї ситуації!

Чернігівська підприємиця розповіла історію  своєї подруги, що зараз перебуває в інфекційному відділенні 2-ї міської лікарні з підтвердженим діагнозом COVID. «Відкачали і відправили на третій день в іншу лікарню їхати робити КТ. Не на швидкій, а самостійно, як хочеш, так і їдь. Тобто, хочеш пішки, хочеш маршруткою, хочеш на таксі. Інша знайома, перехворіла вдома, була на «самоізоляції», бо її щодня ганяли по поліклініці на консультації спеціалістів і аналізи. І який тоді сенс у карантині, якщо хворі гуляють містом? Який сенс гучних заяв, що всього вистачає, коли у лікарнях немає банально обладнання для КТ? Підприємців нещасних на ринках штрафують по 17 000 грн, що немає маски і це на вулиці. А хворі гуляють містом, і це нормально. Дивний у нас карантин, і якісь подвійні стандарти», — підкреслила жінка.

У школах – епідемія!

Чернігівські школи одна за іншою переходять на дистанційне навчання, насправді вони негласно закриваються на… карантин. У соцмережах вже відверто говорять: у школах епідемія. На «дистанційну форму навчання» перейшли 22-й ліцей і 31-ша гімназія, 32-й ліцей запроваджує контрольно-пропускний режим. У 3-й школі через хворобу одного з учнів – на самоізоляції цілий клас.

Громадські активісти, місцеві політики і медики вже не один тиждень б’ють на сполох: освіта ще беззахисніша перед загрозою хвороби, аніж медицина. Бракує усього – від антисептиків до захисних масок. Але упродовж літа ніхто не подбав про створення онлайн-платформи для навчання школярів. Тобто, знову дітям доведеться навчатися, як виходить і які є можливості – хто телефоном, хто через месенжери, а хто взагалі ніяк.

«НАШ КРАЙ» пропонує чіткий план дій

Фракція партії «НАШ КРАЙ» у Чернігівській міськраді ще у вересні публічно звернулася до мера Владислава Атрошенка щодо термінового скликання позачергової сесії. Мета – виділити кошти для забезпечення закладів медицини й освіти найнеобхіднішими засобами захисту. У відповідь міська рада надіслала формальну відписку. Мовляв, є все необхідне.

«Міська влада не зробила нічого, щоб ми були готові до другої хвилі. Замість скоординованих і раціональних дій маємо броунівський рух. Ми знаємо, що деякі школи вже закриті, лікарні переповнені. Є паніка серед людей. Ми повинні ТЕРМІНОВО скликати позачергову сесію, щоб виділити кошти освіті, медицині, для того, щоб захистити вчителів, дітей, лікарів!», — наголошує депутат Чернігівської міськради від політичної партії «НАШ КРАЙ» Віктор Бистров.

Тим часом, у Чернігові вже виявили понад 1300 випадків коронавірусу. Кількість хворих, яких виявляють щодня, перевищує сотню хворих.  Висновок із усього лише один: через неспроможність і некомпетентність міська влада втратила контроль над розповсюдженням коронавірусу в місті. Чернігів наближається до «червоної зони» карантину!

Логічно постає питання – чи потрібна така влада, що дбає про власні інтереси, а не життя і здоров’я чернігівців?

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button