Політика

Наталія Копиця: «Малий і середній бізнес – основа розвитку громад»

У День підприємця в Чернігові відбувся IV Бізнес-фест «Разом до успіху». Участь у ньому взяла більше як сотня підприємств із різних куточків Чернігівщини. За значні досягнення у сфері малого та середнього бізнесу кращих із них відзначили нагородами. Переможцем у номінації «Непродовольчі товари» стала керівниця приватного підприємства з пошиву м’яких іграшок «Копиця», депутат обласної ради – Наталія Копиця.   

  • Вітаємо вас із нагородою! Як вдалося обійти конкурентів?       
  • Це дуже серйозний конкурс із серйозними вимогами та великою конкуренцією. Ми запропонували на розгляд конкурсної комісії, що складається з Державної служби статистики  і Держпродспоживслужби, нашу м’яконабивну іграшку «Ведмедик Теді 025». Його визнали переможцем.
  • Розкажіть про ваше підприємство?
  • Ми у своїй сфері ексклюзивні і досить відомі в Україні, оскільки наша іграшка проходить повний виробничий цикл – від дизайну до готового продукту, а таких небагато. Цього року у вересні підприємству «Копиця» виповнюється 22 роки. У нас працюють нині близько сотні людей. В асортименті більше тисячі найменувань: м’які іграшкові тварини, ляльки, іграшки-рукавички, рюкзаки та сумочки, подушки, м’які дитячі крісла.
  •  Які  корективи у вашу роботу вніс 2020 рік? 
  • Коли запровадили карантин, я швидко зрозуміла, що в мене без роботи залишилися 100 осіб, а це сто родин із дітьми, з батьками. Тому було ухвалене рішення тимчасово змінити лінію виробництва. Наші працівники вивчили всі вимоги й почали шити багаторазові маски, захисні костюми, одноразові халати. Таким чином ми задовольнили попит, спричинений проблемами сьогодення, підтримали медиків і змогли втримати колектив. Із червня ми відновили виробництво іграшок.
  • Перед якими проблемами сьогодні постають підприємства  на Чернігівщині?
  • Малий і середній бізнес – основа розвитку громад. На Чернігівщині вони формують 80% обсягів реалізованої продукції та забезпечують половину, уявіть собі, податкових надходжень до місцевих бюджетів. Але в сьогоднішніх реаліях підприємці радше скажуть «нам не треба допомагати, краще не заважайте».
  • Тоді як можна покращити інвестиційний клімат?
  • Має бути стратегія розвитку підприємництва, спільне бачення майбутнього цього сектору владою та бізнесом. Необхідно зменшувати присутність бюрократів у бізнесі, спрощувати державне управління й обтяжливі процедури, забезпечити цільову підтримку, вихід на зовнішні ринки.
  • На виборах 25 жовтня ви маєте намір балотуватися від партії «НАШ КРАЙ», хоча у попередньому скликанні працювали у фракції іншої політичної сили. Чому відбулася зміна пріоритетів?
  • Справді, я – чинний депутат обласної ради від іншої партії. Але всі п’ять років спостерігала, наскільки злагоджено працює в сесійній залі фракція «НАШОГО КРАЮ». У цій команді справді всі чують одне одного і, що головне, дослухаються до своїх виборців. Це класно. А тому я приєдналася до цієї команди. Вірю, саме ми зробимо Україну чистою, справедливою та принципово чесною.

*Політична реклама

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button