Політика

Олександр Луценко: Щоб зробити в Чернігові більше, треба наполегливо працювати над зростанням бюджету міста

*Політична реклама

Біографічна довідка

Олександр Луценко народився 11 серпня 1986 року в Росії. Дитинство провів у Дніпропетровській області. Згодом отримав фах фінансиста у НТУ «Дніпровська політехніка» (раніше Національний гірничий університет. – Ред.). Трудову діяльність розпочав, будучи студентом, касиром у магазині. Після завершення навчання працював за спеціальністю, зокрема займаючи відповідальні посади начальника комерційного відділу, заступника директора на промислових підприємствах України. З 2014 року працює в ТОВ «Укркорд» (Чернігів). Із 2015-го  керівник ТОВ «Укркорд».

Одружений, виховує двох синів.

Чернігів має значний потенціал для розвитку бізнесу. «НАШ КРАЙ» знає, як нарешті його реалізувати

Чернігів мав потужну обойму підприємств, що працювали на забезпечення потреб не лише України: «Хімволокно», «ЗАЗ», «Чексіл», «Чезара»… У якийсь момент більшість із них значно скоротила виробництво, а то й зовсім занепала. Шукати винуватців вже немає сенсу, натомість варто подумати, що ж робити далі?

Досвід країн Європи підказує: ставити хрест на збанкрутілому промисловому гіганті не варто. Адже це те, що може стати основою для чогось нового і не менш потужного, з погляду користі для міста.

Йдеться про так званий технологічний парк – інноваційний комплекс, розташований на певній території, що поєднує науковий, виробничий, кадровий потенціал із метою створення комфортних умов для ведення малого та середнього бізнесу в абсолютно різних сферах і галузях.

Іншими словами: це та зона, де підприємець не повинен заморочуватися з підведенням комунікацій, вибиванням дозвільних документів на підключення до мережі тощо. Він просто приходить і починає реалізовувати свою бізнес-ідею. І найцікавіше те, що такі підходи в роботі в Чернігові вже є.

«Чернігівське хімволокно» працює… в іншому форматі

На території колишнього «Хімволокно» нині працює ТОВ «Укркорд».

«Разом із територією нам дісталася частина обладнання. Тож була ідея спробувати відродити виробництво. Однак, проаналізувавши економічну доцільність (зокрема, запит на продукцію і можливі ринки збуту), дійшли висновку, що розпорядитися таким простором можна значно ефективніше. Розпочали трансформацію в технопарк: розчищення території та підготовку її до подальшої роботи», – розповідає керівник ТОВ «Укркорд» Олександр Луценко, який є кандидатом у депутати Чернігівської міської ради від партії «НАШ КРАЙ».

«До речі, частина справного обладнання залишилася тут. Один із підприємців, який тепер працює з нами, купив його та виготовляє волосінь для риболовлі, – пояснює він. – Частина обладнання поїхала до Польщі на німецьке підприємство, яке теж розташоване у технопарку. Я був на їхньому базовому підприємстві в Німеччині. Побачене підсилило бажання йти обраним шляхом тут.

Звісно, дещо довелося здати на металобрухт. Але лише тому, що відновити це було неможливо: єдина користь – продати та звільнити місце для нового бізнесу».

Таким чином «Чернігівське Хімволокно» (через ТОВ «Укркорд» ) стало майданчиком для роботи понад 50 нових підприємств, які працюють у різних сферах діяльності (від виробництва меблів та дверей – до твердопаливних котлів і систем опалення). А це близько півтори тисячі робочих місць. І це ще не межа.

Влада міста абстрагувалася: нема доходу – нема й допомоги

Варто зазначити, що під час каденції Олександра Соколова йшлося про створення технологічного парку на базі саме «Чернігівське Хімволокно». Втім, після зміни влади в місті цю тему «зам’яли». Відтоді до району розташування підприємства не доходять і ремонтні роботи (попри те, що тут живе чимало чернігівців). Не дотягнули сюди й мережу відеоспостереження «Безпечне місто», щоб не допустити мародерства.

Відтак, технопарк зароджується без участі міської ради (хоч вона в цьому мала б бути зацікавлена).

Наявна міська Програма підтримки малого та середнього підприємництва передбачає допомогу лише виробничому сегменту, тож шансів отримати фінансову підтримку для технопарку теж нема.

От виходить, що останні 5 років місто не вкладалося в те, що згодом може стати «золотою жилою».

Чинна міська влада просто збирає гроші (податки) та латає наявні дірки. На жаль, серед нинішніх очільників немає тих, хто є далекоглядним політиком і розуміє необхідність залучення інвестицій. Варто зазначити, що інвестиції, зростання бюджету – це не абстрактні поняття. Вони мають для жителів міста абсолютно практичне значення. Сприятливі умови для розвитку підприємництва, залучення інвестицій означають, що завтра в місцевих людей буде робота, що хтось не залишить родину і не поїде на заробітки, що чернігівці матимуть конкурентоспроможні заробітні плати.

Малий бізнес потребує підтримки на старті

«Ідучи в Чернігівську міську раду з командою «НАШОГО КРАЮ», ставлю собі за мету – розроблення абсолютно нової Програми підтримки малого та середнього бізнесу, – пояснює Олександр Луценко. – Насамперед, треба розглянути можливість пільгового оподаткування. Звісно, не все з цього входить до повноважень місцевого самоврядування. Однак на місцях є важелі, що здатні послабити навантаження на бізнес, який лише стартує. Наприклад – плата за землю.

Я не кажу про безкоштовне користування чи постійні знижки. Це має бути обґрунтований відсоток пільги на чітко визначений період. Тобто бізнесу треба дати можливість стати на ноги, а вже потім брати з нього всі можливі податки та збори до місцевої скарбниці».

Місцева влада може підтримувати малий і середній бізнес за рахунок безповоротних грантів з міського бюджету та компенсації відсотків за банківськими кредитами. Головним критерієм для одержання підтримки може бути створення нових робочих місць із достойною оплатою праці.

«Чернігів має потужний потенціал для розвитку бізнесу. У команді «НАШОГО КРАЮ» зібралися люди, які розуміють, що потрібно робити, аби це все нарешті запрацювало». Ми знаємо, як збільшити бюджет міста. У наших планах – зростання доходної частини міського бюджету на 25% за наступні п’ять років», – акцентує кандидат у депутати Чернігівської міської ради Олександр Луценко.

Він зауважує, що місто вже і так втратило чимало часу та можливостей. Подальші такі дії призведуть до знецінення Чернігова в очах потенційних інвесторів. Адже за інвестиційною привабливістю Чернігів перебуває на 18-20 місці в загальноукраїнських рейтингах, а за рівнем заробітної плати – на таких же позиціях, тобто пасе задніх.

Інша сторона медалі – подолання кадрового голоду.

«Поява нових платформ для ведення бізнесу – це крок до створення нових робочих місць (відповідно, і наповнення місцевого бюджету, бо ПДФО – основна його складова) та можливість не лише утримати молодь, а й запобігти кадровому голоду. Адже, на жаль, кваліфіковані працівники, які можуть стати за новітнє обладнання, зараз у місті – знахідка, – зазначає керівник ТОВ «Укркорд».

Чому «НАШ КРАЙ»?

Олександр Луценко до цього часу не входив до складу жодної з партій. «НАШ КРАЙ» здобув його прихильність завдяки своїм підходам до формування команди: «Члени партії – це різнобічні, а головне – цілісні особистості. Кожен має досвід у тій чи іншій галузі і готовий працювати над нею, не роздаючи пустих обіцянок.

Я йду до міської ради не для того, аби захищати свій бізнес (я не власник). Йду як управлінець із певним багажем знань та практики, що може допомогти розвивати громаду Чернігова. Підтримка малого та середнього бізнесу загалом – це моя зона відповідальності».

Ми впевнені, що з таким обсягом бюджету в Чернігові можна зробити більше та краще. Більше – це більше якісних медичних та освітніх послуг, більше вирішених проблемних питань у сфері ЖКГ, «Зробити більше – за рахунок того, що ніхто не буде красти, і за рахунок розвитку місцевої економіки. Зробити краще – за рахунок нашої професійності та вашої участі!», – наголошує Олександр Луценко.

Наталія Бабенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button