Політика

ОТГ мають розпоряджатися землями поза межами населених пунктів

*Актуально

Парламент так і не розглянув законопроекту № 7118 про поширення повноважень ОТГ на землі, що знаходяться за межами населених пунктів. Як повідомила депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», керівник регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко, саме через це залишаються високі ризики, що реформа децентралізації буде згортатися.

«На сьогодні ОТГ не можуть розпоряджатися земельним ресурсом, який за ідеєю децентралізації належить саме громаді. Це відбирає у громади фінансові ресурси і не дає можливості планувати свою економічну діяльність на роки вперед. Інвестори ніколи не прийдуть, якщо не отримають довгострокових гарантій, а відповідно, не будуть створені робочі місця, громади не отримають гроші на розвиток інфраструктури», – наголосила Ірина Грозенко.

На її думку, ОТГ мають нарешті отримати право на всі земельні ділянки на своїй території, як у межах своїх населених пунктів, так і за їх межами. Інакше реформа децентралізації зайде в глухий кут. Дедалі більше з’являється протиріч між тією законодавчою базою, яку вже напрацював парламент, і Конституцією України.

За словами Ірини Грозенко, внесені урядом законопроекти, які, з одного боку, продовжують децентралізацію, з іншого – щоразу більше демонструють відірваність децентралізації від норм Конституції. Тому складається враження, що влада навмисне підкладає «бомбу уповільненої дії» для подальшого скасування децентралізації.

«Термін «об’єднані територіальні громади» досі жодним чином не врегульований Конституцією України. Водночас, за пропозицією уряду, ОТГ стають чинником утворення нових районів і змін в адміністративно-територіальному устрої України, їм також має належати і земля», – пояснила депутат від «Нашого краю».

Отже, будь-яка парламентська політична сила може оскаржити в Конституційному Суді саму децентралізацію та звести нанівець усю реформу. Крім того, в проекті держбюджету на наступний 2018 рік уряд запланував перекласти соціальні обов’язки на місцеві громади, а надавати необхідні фінанси не хоче. ОТГ, на думку Кабміну, мають самостійно фінансувати пільги та ЖКГ субсидії, а також виплачувати субвенції на освіту та медицину. Схоже, що влада готує банкротство ОТГ та згортання всієї реформи.

«Децентралізація вже довела свою дієвість та ефективність. Люди побачили, як будуються лікарні та школи, модернізується комунальне господарство, з’являється зручний транспорт», – констатувала Ірина Грозенко.

Партія «Наш край» вимагає від уряду та парламенту продовжити реформу децентралізації, а також терміново привести децентралізацію до норм Конституції.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button