Політика

Пацієнти очікують на запровадження безкоштовної діагностики

В Україні призупинили проведення медичної реформи, з 1 липня мав стартувати її другий етап, однак його відклали до 2020 року через неготовність лікарень.

За інформацією депутата Чернігівської міської ради від партії «Наш край», головного лікаря дитячої поліклініки №2 Ганни Якубової, серед іншого з 1 липня мала б стартувати «Безкоштовна діагностика».

Вона передбачала 56 обстежень: шість видів ультразвукової діагностики, п’ять видів рентгена, чотири види біопсії, тести на виявлення серцево-судинних хвороб, ендоскопічні дослідження стравоходу, шлунка, нирок, сечового міхура. Але виявилося, що лікарні не готові, і попереднє керівництво МОЗу відклало старт програми до 2020 року. А виділений на неї 1 млрд грн спрямували на забезпечення закладів первинної допомоги.

Ганна Якубова наголосила, що реформування вторинної ланки медицини стосується надання спеціалізованої допомоги. Вона розподілятиметься на екстрену та планову. Щоб відвідати спеціаліста, необхідно мати скерування від сімейного лікаря. Фахівця обиратиме пацієнт. Водночас держава не платитиме за стоматологічні послуги та санаторії.

Що стосується безкоштовної діагностики, то можна буде звернутися до діагностичних центрів, які підписали договір із Національною службою здоров’я. «Наш край» закликає нове керівництво Кабміну нарешті запровадити безкоштовну діагностику та зробити це терміново і якісно. Інакше люди не повірять у будь-які зміни в цій галузі. Українці вже втомилися чекати на позитивні зміни від медичної реформи.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button