Політика

Реалії медреформи в сільській місцевості

*Актуально

Депутати політичної партії «Наш край» у Ніжинській районній раді відстоюють доступність і збереження якості медичних послуг у сільській місцевості. Про це наголосила під час засідання районної ради депутат райради від «Нашого краю» Віра Семеряко.

За її словами, медична реформа в сільській місцевості суттєво відрізняється від міста, йдеться насамперед про меншу кількість пацієнтів, із якими може укласти декларації лікар (з іншого боку, пацієнти через брак кадрів позбавлені можливості вибору лікарів, як у місті).

Крім того, лікарям у сільській місцевості треба утримувати ФАП, хоча, згідно з реформою, мають бути пункти здоров’я. У деяких громадах ці видатки бере на себе місцева влада, проте в більшості випадків витрати стосуються лікарів.

«У селах проживають люди старшого віку, і вони потребують значно більшої уваги та частіших звернень по медичну допомогу, тому й коштів на пацієнта в сільській місцевості має бути більше, порівняно з містом», – пояснила Віра Семеряко, яка працює лікарем Галицької амбулаторії в Ніжинському районі.

Вона переконана, що в сільській місцевості, впроваджуючи медичну реформу, критерії оплати лікарів мають бути іншими та зважати на територіальну специфіку. Приміром, Чернігівщина має значну площу і дуже низьку щільність населення в сільській місцевості, а це позначається на доступності медичних послуг.

Прес-служба обласної організації партії «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button