Політика

Порошенко ветував закон про обов’язкову військову підготовку студентів медвишів

Президент Петро Порошенко ветував закон про обов’язкове проходження студентами медичних вишів військової підготовки.

Відповідно до прийнятого парламентом закону, військову підготовку за програмою офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку повинні проходити громадяни України, які мають освітній ступінь у вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах України, придатні до військової служби.

За розрахунками Міноборони, реалізація закону потребуватиме додаткових витрат у 2017 році у розмірі близько 140 млн гривень, у 2018 – близько 280 млн гривень, в 2019 і наступних роках – 420 млн гривень (без урахування інфляції), і ці кошти не передбачені у Держбюджетах на 2016 та 2017 рр.

У пропозиціях Президента до закону зазначається, що у вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах навчається близько 65 тисяч студентів (щорічно випуск лікарів становить 12 тисяч осіб).

При цьому в медичних підрозділах Міноборони і Збройних силах існує близько 2,8 тисячі посад військових лікарів (провізорів), а наявний мобілізаційний ресурс офіцерів запасу медспеціальностей становить близько 60 тисяч осіб.

Таким чином, на думку Порошенка, введення обов’язкової підготовки всіх громадян, які отримують освітній ступінь вищої освіти в медвишах за програмою підготовки офіцерів запасу медслужби, призведе до випуску офіцерів запасу медспеціальностей із перевищенням наявної потреби в комплектуванні первинних посад медскладу майже в 20 разів.

З огляду на зазначене, президент вважає, що військову підготовку студентів за програмою офіцерів запасу медслужби доцільно здійснювати в рамках державного замовлення на відповідних фахівців, а закон пропонується відхилити.

Ще статті по темі

Back to top button