Політика

Проект Виборчого кодексу має переваги і недоліки

*Актуально

Верховна Рада України в першому читанні ухвалила проект Виборчого кодексу України, планується ухвалити об’єднаний документ, що буде регламентувати проведення виборів усіх рівнів: президента, парламенту, голів і рад.

Як прокоментував керівник фракції «Наш край» у Чернігівській міській раді Олександр Соколов, нова система виборів дасть можливість потрапити до парламенту новим політичним силам. Зменшено з 5% до 4% прохідний бар’єр для партій, запроваджується персоніфіковане голосування за конкретного кандидата від партії в регіонах.

Нова система запроваджує виборчі округи, які дадуть можливість обрати повний склад парламенту – 450 нардепів, а не як зараз 422 – через непідконтрольність Криму та частини східних областей України.

«Водночас ми сподіваємося, що народні депутати виправлять у наступних читаннях наявні в законопроекті недоліки», – зазначив Олександр Соколов.

«По-перше, новий розподіл виборчих округів змінює баланс представленості в парламенті регіонів. Згідно з проектом, збільшиться представництво менш заселених західних областей і зменшиться південних та густозаселених східних.

По-друге, запроваджується повністю нова система голосування, яка ще не знайома пересічному виборцю. Експерти вказують, що зіпсованими можуть бути до 5% бюлетенів. Влада повинна провести широку просвітницьку роботу, щоб кожен громадянин знав, як він може проголосувати.

По-третє, списки партій за запропонованою моделлю будуть усе ще закритими. У політсил, які пройдуть до парламенту, щонайменше 10 місць будуть гарантовано прохідними. Це означає, що «акціонери» партій і надалі зможуть впливати на формування списку.

«Наш край» як українська партія, побудована на демократичних засадах, виступає за подальший процес відкривання списків.

По-четверте, ця закритість списків дає можливість пробратися до парламенту місцевим князькам, які «впливатимуть» фінансово на формування регіональних списків.

По-п’яте, законопроект не створює бар’єрів для технологій підкупу виборців. «Наш край» загалом підтримує ухвалення нового Виборчого кодексу, але закликає посилити механізми конкуренції в межах сформованих партійних списків і регіонів. Водночас наголошує на необхідності усунути наявні недоліки, які містить законопроект у другому та третьому читанні», – зазначив Олександр Соколов.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button