Політика

Райагролісгоспи не поспішають передавати ліси громадам

*Актуально

На Чернігівщині «Наш край» продовжує відстоювати право ОТГ розпоряджатися лісами райагролісгоспів. Як повідомила депутат обласної ради від партії «Наш край» Ірина Грозенко, це питання розглядалося на засіданні робочої групи, створеної в облраді, зокрема за участі представників громад.

За словами Ірини Грозенко, на державному рівні питання лісів теж порушується, адже в проекті держбюджету на 2019 рік (що вже затверджений парламентом у першому читанні) пропонується спрямувати рентну плату за ліси до бюджетів громад. За попередніми підрахунками, це сукупно збільшить доходи ОТГ Чернігівщини на 120 млн грн.

Вона наголосила, що депутати обласної ради мають розробити механізми передачі лісів у розпорядження ОТГ, але водночас підготувати звернення до уряду та парламенту щодо збереження у бюджеті наступного року пропозиції щодо надходження ренти до бюджетів ОТГ.

За підсумками засідання робочої групи схвалене рішення щодо подальшого руху до передачі лісів громадам; про внесення змін до статутів і введення до складу наглядових рад агролісгоспів представників ОТГ; реалізацію продукції агролісгоспів через аукціони із можливими квотами для місцевих виробників; запровадження, як у державних лісгоспах, електронного обліку деревини.

Ці заходи, на переконання депутатів, мають поліпшити роботу агролісгоспів і покращити взаємодію із місцевими громадами.

Як повідомлялося раніше, на Чернігівщині «Наш край» послідовно відстоює питання передачі лісів райагролісгоспів ОТГ. Упродовж 2016-2017 років були підготовлені звернення депутатів Батуринської і Носівської міських рад до Чернігівської обласної ради щодо передачі лісів із КП «Чернігівоблагроліс» обласної ради у власність територіальних громад.

Цього року до Чернігівської обласної ради вже звернулися депутати Ічнянської, Менської, Семенівської міських рад ОТГ, Сосницької селищної ради ОТГ. Ініціаторами цих звернень традиційно виступали депутати від партії «Наш край». Керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник виносила рішення щодо передачі лісів громадам, але до цього часу його депутати не схвалили.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Так-так прийміть агролісгоспи до громад в чужих руках завжди товще а ви рахували проблеми в лісі потрібні витрати на посадку,вирощування ,догляд ,протипожежні заходи ,утримання лісових розсадників та багато інших проблем а якщо самовільні рубки збитки мільйонн7і буде громода платить а шкури ваші полетять про це ви думали чи ви бачите як треба пилять ,це сьогодні безпридел бо Вдовенко банду розвіцв а побачите це сьогодні ви роти розкриваєте а конкуренти зашлють провокаторів зрубають за десять хвилин три десятки дерев і ваш бюджед на штрафи піде а ви з торбою порожньою в кращому випадку додому а може й до прокурора з милом та запасними трусами.

  2. Навіщо їм розсадники? У них уже бензопили та пилорами наготоаі

  3. У 90х в Бобровицькому районі голови колгоспів найперші відмовились від лісів тому що того кого обласна рада обгаджувала п ять голів колгоспів за вухо до прокурора привів за самовільні рубки навіть знаменитого Володимира Марченка який сьогодні взагалі зник з політичної арени те чекає і голів громад прокурорам роботи буде.

Back to top button