Політика

Санта-Барбара по-чернігівськи: плинність кадрів у міській раді

Спливає термін існування нинішньої каденції Чернігівської міської ради 7-го скликання під головуванням мера Владислава Атрошенка. За цей час керівний склад органу неодноразово трансформувався. Змінювалися обличчя серед заступників, деякі депутати складали свої повноваження. Тож давайте пригадаємо, якою була мерія спочатку, хто залишився до кінця, хто випав з обойми.

Так, першим заступником міського голови став Михайло Шостак, який склав свої повноваження вже у 2017 році. Тоді чиновник написав заяву про звільнення за власним бажанням. Офіційна версія, чому він усе ж залишив посаду, – пенсія, а неофіційна – поганий стан здоров’я. Нагадаємо, що через місяць він помер.

Його наступником став Олександр Шевченко, енергетик за освітою, який рік очолював КЕП «Чернігівська ТЕЦ». Та й його на посаді першого заступника чернігівці спостерігали недовго. Вже у 2018-му він подав заяву про звільнення та став керівником СП «Київська ТЕЦ». Замінити його мала радниця Владислава Атрошенка Тетяна Гліб, але цього не сталося. Наразі посада першого заступника міського голови вакантна.

Не можна не згадати й про одіозного заступника з питань діяльності виконавчих органів ради, «радикала» Олександра Кириченка. Він звільнився з посади за згодою сторін, та цьому рішенню передувала гучна справа з підготовкою тендерів на маршрути містом Черніговом і скандал довкола тендера з встановлення ліхтарів вуличного освітлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кириченко на свободі: депутати підтримали бажання заступника на звільнення

Уже за кілька місяців на цій посаді його замінив Андрій Черненко, який працює заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради й досі.

А от «батьківщинівець» Валерій Бондарчук, який був заступником Атрошенка з питань будівництва й архітектури, не хотів просто так йти з посади. У 2016 році сесія міської ради проголосувала за те, щоб звільнити його через порушення Бондарчуком посадових обов’язків (він не розробив комплексної схеми розміщення МАФів, концепції Генплану та не дав землю учасникам АТО на Лісковиці). Тож ексзаступник Валерій Бондарчук оскаржив своє усунення з посади. Рішенням Дарницького районного суду його було поновлено. Але, отримавши від міської ради компенсацію в сумі 180 тисяч гривень, Бондарчук чомусь вирішив звільнитися того ж дня. Тому зараз заступником міського голови з питань будівництва та архітектури є Олександр Атрощенко, якого призначили ще після першого звільнення Бондарчука. До цього нинішній заступник очолював Новозаводську в місті Чернігові раду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міськрада заплатить Бондарчуку 180 тисяч

Заступниця чернігівського міського голови з гуманітарних питань Ольга Хоніч допомагала меру від початку його роботи на посаді та вирішила звільнитися в серпні 2019 року. Причиною назвала сімейні обставини. Під час роботи чиновниця активно опікувалася туризмом у місті. Зараз же посада вільна, а весь функціонал Хоніч наразі виконує заступник Атрошенка Олександр Ломако.

Серед тих, хто протримався на посадах від початку головування в міській раді Владислава Атрошенка, – Олександр Ломако та Сергій Фесенко.

Не оминули рокіровки й секретарів міської ради. Так, у травні 2017 року звільнили представника партії «Наш край» Віктора Бистрова. Тоді рада голосувала з грубими порушеннями, не маючи квитків, депутати отримували бюлетені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політична помста: Бистрова звільнили з грубими порушеннями

На зміну прийшов його однопартієць Максим Черненок, який нещодавно також написав заяву про звільнення. Він зазначив, що таке рішення ухвалив уже давно, а причиною стали сімейні обставини.

Змінювався і склад депутатського корпусу. Так, член фракції «Демократичний альянс» Ігор Андрійченко пішов із політики та став керівником відділу зв’язків із громадськістю компанії «COLLAR», яка займається розробленням інноваційних товарів для домашніх тварин.

Склав мандат і депутат із фракції «Самопоміч» Вадим Соколюк. Це було власним рішенням, спричиненим новою посадою. Тепер він працює менеджером філії ЮА: Суспільне у Чернігові. Окрім нього, фракція «схудла» ще на одного депутата Андрія Заїку. Його виключили з партії через те, що дії депутата суперечили її позиції.

Загалом же, за словами чернігівського політичного експерта Павла Пущенка, міська рада 7-го скликання відзначилася промерською більшістю.

«Владиславу Атрошенку вдалося знайти компроміси з його супротивниками, адже ми пам’ятаємо, що на початку створення ради були спроби навіть не допустити його до керування містом, наприклад, зі сторони «Батьківщини». Але за рахунок домовленостей і посад була сформована промерська більшість, яка підтримувала чимало ініціатив Атрошенка. Опозиційними фракціями частково були «Самопоміч» і «Демократичний альянс». Найскладніші стосунки були з фракцією «Наш край», – зазначив Павло Пущенко.

Також він наголосив на тому, що, попри стрімке зростання бюджету внаслідок децентралізації, депутати не завжди могли відстоювати реалізацію своїх проєктів. Натомість більшість рішень ініціювали виконавчий комітет і мер, а депутати долучались до цієї роботи недостатньо активно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button