Політика

Уряд повинен терміново розпочати підготовку до чергової хвилі COVID-19, – «Наш край»

*Актуально

Згідно з повідомленнями МОЗ, уже кілька днів поспіль в Україні фіксують понад 20 тисяч випадків захворювання на добу. Крім того, вже в перші тижні 2022 року призупинилося зниження рівня зайнятості ліжкового фонду медзакладів країни.

Статистика дає можливість медикам і науковцям стверджувати, що в Україні вже розпочалася нова, четверта, хвиля коронавірусу. Пікових показників захворюваності слід очікувати в лютому-березні цього року.

Згідно з оцінкою фахівців НАН, Україна загалом наслідує тенденції країн східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія тощо) з невеликою затримкою в часі.

«Згідно з даними про заразність штаму «Омікрон» та відповідно до епідемічних тенденцій низки країн світу, можна очікувати стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників, що може призвести до їх нових максимумів за короткий проміжок часу», – пояснює депутат Чернігівської міської ради Віктор Бистров («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові зафіксовано антирекорд захворюваності на коронавірус

Він наголошує, що існує загроза швидкого поширення нового штаму і, як наслідок, високого рівня пікового навантаження на лікарні, попри те, що цей пік може бути зосередженим у короткому інтервалі часу.

Утім, у МОЗ, як і раніше, всю підготовку до чергової хвилі коронавірусної хвороби обмежують лише вакцинацією та продовжують лякати населення ймовірністю локдауну. «Наш край» виступає проти безвідповідального підходу уряду та вважає, що чиновники мають зробити висновки з попередніх хвиль COVID-19 й убезпечити громадян від можливих проблем із постачанням кисню, медикаментів, із відсутністю ліжок та медперсоналу для лікування хворих на ковід у період пікового зростання.

«Ми наполягаємо на розробленні й ухваленні Програми інфекційної безпеки. Такий документ передбачає забезпечення лікарень необхідною кількістю кадрів, медикаментів, засобів захисту, тестів, переобладнання систем зберігання та постачання кисню. Згідно із запропонованим документом, на місцях має бути проведений аудит потенційних місць для облаштування додаткових лікарняних ліжок (санаторії, закриті лікарні), а також продумані додаткові заходи для забезпечення більшої кількості кисню та медикаментів на випадок зростання кількості випадків», – зазначає Віктор Бистров.

Окрім того, «Наш край» закликає:

— у бюджеті на 2022 рік передбачити створення коронавірусного фонду з цільовим призначенням безпосередньо на медицину та доплати медикам, пов’язаним із лікуванням від коронавірусу;

— передбачити в бюджеті-2022 кошти на компенсацію втрат від можливого посилення карантинних заходів – як для громадян, так і для бізнесу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button