206 округПолітика

Вибори на 206-му. Перша декада: фаворити і аутсайдери

Перший тиждень виборчих перегонів у чернігівському окрузі №206 визначив перших кандидатів та окреслив основні інформаційні лінії майбутньої кампанії.

Серед перших зареєструвалися Єгор Фірсов – колишній нардеп, позбавлений колегами з БПП повноважень, відомий забудовник Максим Микитась, чернігівський ляшківець Дмитро Блауш, УКРОПник Ярослав Гіріч, що у світському житті спеціалізується на боротьбі з щурами й тарганами, маловідомий кандидат від Аграрної партії Григорій Ткаченко, який роздає у місті лампочки, за що отримав прізвисько «Гриша – до лампочки».
Серед учасників марафону і Анна Коваленко – «парашутистка» із Києва, яка на минулих перегонах у місті представляла «Батьківщину». Наразі партія Тимошенко ще не оголосила про офіційного кандидата. Заявив про готовність балотуватися також екс-заступник Генпрокурора Віталій Касько та ще низка маргінальних кандидатів. Окрім того, подейкують про можливе балотування екс-мера Чернігова Олександра Соколова, хоча жодних підтверджень цьому наразі немає.

Екс-мер Соколов проти забудовника Микитася?

13342242_1714619382159287_2124173897_nКожен із наведеного списку політиків за тиждень встиг так чи інакше засвітитися у перегонах і окреслити свої можливості перемогти. І вже стало зрозуміло, хто із них претендуватиме на перемогу. Експерти нарахували принаймні трьох із них – Фірсова, Микитася та Соколова, за умови його балотування. Однак, проаналізуємо дії усіх кандидатів, оцінимо їхні шанси та визначимо справжні мотиви балотування.

 

 

101234[1]Фірсов, розраховуючи втерти носа екс-побратимам із БПП, які здали його в утіль, оголосив кампанію збору матеріальної допомоги. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. Він пожалівся, що власні фінансові можливості обмежені, і склав список потрібних йому речей, від автомобіля, до комп’ютерів. Такий хід експерти оцінюють, як вельми неуспішний. На їхню думку, люди в умовах торжества «гречки» не голосуватимуть масово за кандидата-злидаря, не спроможного заробити навіть на себе. І навряд чи Фірсову допоможе мерехкотіння на центральних телеканалах, де він ще пробивається на ефіри, як екс-нардеп.

%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%8C0602[1]Одним із перших у Чернігові стартував столичний забудовник Максим Микитась. Його кампанія розпочалася із привітань із Великоднем, інтерв’ю місцевим ЗМІ та достатньо якісним фільмом про роковини Чорнобиля. Цей кандидат може мати підтримку згори і точно має вагомі, як для Чернігова, фінансові ресурси. Він веде активну кампанію, зокрема із використанням зовнішньої реклами.

Микитась є потенційним лідером перегонів, з огляду на адміністративні й фінансові можливості, наявність виборчого штабу та схильність чернігівців голосувати за кандидатів від бізнесу. Однак, йому можуть стати на заваді старі будівельні скандали у Києві та шлейф гастролера, який його супроводжує під час цієї кампанії.

Дубіль із «Батьківщин» готовий засадити Ляшку чернігівського копняка

Потенційним лідером перегонів є Олександр Соколов, напевно, найвідоміший у місті політик, але не факт, що він прийме рішення висуватися. На старті він має найбільший рейтинг і має усі шанси вийти з перегонів переможцем. Однак експерти вважають, що досвідчений Соколов може пропустити ці парламентські вибори, аби  зосередитися на майбутній самоврядній кампанії у Чернігові. У такому випадку важливим чинником стане підтримка чи непідтримка Соколовим когось із кандидатів.

anna-kovalenko1_141225110054[1]Окрема мова про «Батьківщину», яка не оголосила прізвище офіційного кандидата, однак неофіційно, схоже, підтримує Анну Коваленко. Вона не розраховує реально на перемогу, оскільки має іншу мету. Такий маневр дозволить партії Тимошенко боляче копнути у Чернігові Ляшка, з яким вони жорстко борються за протестний електорат.  Балотування Коваленко розмиває шанси на перемогу ляшківця Блауша, але відкриває дорогу Микитасю.

Таким чином очільник чернігівської «Батьківщини» Дубіль прагнне підстрелити  двох зайців: заробити на «договірняку» з Микитасем та Атрошенком та ще більше маргіналізувати електорального конкурента Ляшка. Батьківщина наразі не готова відкрито оголошувати війну Радикальній партії. Тож вони вдалися до завуальованого копняка Ляшку, оскільки у публічній риториці вони притримуються нейтралітету.96344732[1]54edd254e0e5a_1401969037_fd1s35r7gs4d6r46saeyretu[2]

Усі інші кандидати виглядають непереконливо, часом маргінально і мають незначні шанси на перемогу. Приміром, непереконливі й кволі заяви опального екс-заступника генпрокурора Віталія Каська про готовність балотуватися не вразили ані громаду Чернігова, ані експертів. Якихось осмислених рухів екс-заступник Шокіна не здійснив, програмних засад не запропонував. Виглядає, що він сам наразі не має остаточного рішення щодо балотування.

Блауш бореться за прихильність Ляшка та прагне вибити протестний електорат у Дубіля й Тимошенко

maxresdefault1-1-e1464251711499[1]Обласний радикаліст-ляшківець Блауш прагне засвітитися у статусі регіонального лідера насамперед в очах партійного керівництва, аби отримати місце у наступному партійному списку. Його рухи є невиразними з огляду на загальноприйняті політичні стандарти, але можуть стати прийнятними для чутливого серця лідера радикалів Ляшка, відомого своїми нестандартними політичними та життєвими уподобаннями.

З публічних заходів Блауша відзначимо його похід у храм Святого Миколая у Ріпках, де він подарував ікону, докладно висвітивши цю непересічну подію у Facebook. Окрім того, Блауш першим у цій кампанії розпечатав кампанію із підкупу виборців. Він, за інформацією на Фейсбуці чернігівського журналіста Андрія Гармаша, пропонує виборцям по 500 гривень за голос на свою користь. Агітують за нього «титушки», закликаючи людей записуватися у списки. У повідомленні Гармаша йдеться, що формування списків відбувається у районах Подусівки та Масанів.

Вочевидь, Блауш справді робитиме ставку на підкуп, адже він ухиляється від публічності та спілкування зі ЗМІ. Показовим є його телефонний діалог із журналістом ЧЕline. «Ви перекрутите те, що я вам скажу. Ви вже назвали мене кальянщиком і діджеєм. Так я був діджеєм, але я не наркоман і не кальянщик. Вибачте, але на цьому етапі я відмовлюся від інтерв’ю, бо ваші запитання можуть негативно висвітлити мене як кандидата, а це мені не потрібно», — заявив Блауш.

Відповіді щодо тем наркоманства, діджейства та кальянства Блауша дає відоме анти кримінальне видання «Антикор». Наводимо цитату цього видання без купюр.

«Дмитро Ярославович Блауш з юнацьких років постійний відвідувач нічних розважальних клубів Чернігова та Києва. Подейкують , що саме тут він уперше спробував «амфетамін», а згодом почав розповсюджувати психотропну речовину. Саме в нічних клубах у Блауша відкрився талант до музиціювання, він працював діджеєм. Невдовзі Блауш-діджей познайомився із турецьким мільйонером на ім’я Діар, із яким і досі підтримує теплі стосунки. У колі знайомих 24-річного Блауша – ювеліри та кальянники».

Експерти низько оцінюють шанси Блауша на перемогу, хоча визнають, що він потенційно може вигідно засвітитися в очах Ляшка, а також закріпитися у статусі лідера протестного електорату Чернігова, яким досі заправляє місцева Батьківщина, очолювана нардепом Валерієм Дубілем.

«Гриша – до лампочки» від АПУ та Гіріч – «антищур»

gr_24.05.2016_kandidati_03[3]Ще одного учасника забігу на 206-му окрузі – представника УКРОПА Ярослава Гіріча пов’язують із ТОВ Деолик і ТОВ УМПК. Ці підприємства – монополісти з надання послуг з дератизації та дезінсекції в Чернігові. Наміри цього фахівця зі знищення тарганів та щурів попрактикуватися на чернігівцях експерти оцінюють невисоко. На їхню думку, він не є сильним менеджером, як намагається це показати, оскільки його бізнес – заслуга тестя, який є близьким другом головного санітарного лікаря Чернігівщини Миколи Донця. Той відправляє усіх, хто має проблеми з санепідемстанцією, труїти щурів до Гіріча. Також тестя Гіріча пов’язують зі скандальними схемами з продажу землі для гіпермаркету «Епіцентр» і незаконною забудовою паркової зони Кордівки.

22b-e1464099798291[1]Григорія Ткаченка – кандидата у нардепи по 206-му виборчому округу в Чернігові висунула Аграрна партія України. Той не придумав нічого кращого, аніж «світитися» за допомогою лампочок. Про це він щиросердно заявив журналістам ЧЕline. Рівень політичної безпосередності та примітивізму Ткаченка неприємно вразив як журналістів, так і експертів. Той фактично зізнався у кримінальному злочині, яким є підкуп виборців, але навіть цього не зрозумів. Судіть самі:

«Хтось дає поліетиленові пакети, або ручки, або сувенірники, це теж підкуп? Це десь порвалося, списалося, а лампочка працюватиме щонайменше три роки. І це принесе користь якійсь людині», – зазначив він.

Таким чином виборча картина у Чернігові вимальовується достатньо проста. Серед лідерів – два потенційних переможці Микитась та Соколов (за умови балотування) та один претендент, спроможний втрутитися у боротьбу – Фірсов. Усі інші виглядають маргінальними або технічними кандидатами без шансів на перемогу, маючи власні завдання. За час, що лишився, навряд чи хтось зможе нав’язати лідером конкуренцію. Тож обиратимуть чернігівці із вузького кола окреслених кандидатів.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Жаль, что из всего этого списка лидером называют именно Микитася! Его застройки не просто скандальные, они незаконные! Работая на пару с нашим мэром, Микитась подменил название реки в документах и незаконно застроил берег Днепра. Как вы думаете, каким депутатом он станет?? Вово.. Надеюсь черниговчане не выберут очередного делка, как Атрошенко. Они способны хорошо заниматься только своим бизнесом, решать свои проблемы, а нужды людей — не их забота(((((((((

    1. Микитась реальное чудовище. Он строит в Киеве дом прямо возле реактора. Его бы в этом доме наручниками да к батарее))

  2. Прям зоопарк , Мкитась застроойщик и уничтожитель киева , малой кальянщик и наркоман , лампочник , что будет в Че , ужас , собрались звери Че делить а про народ и не думают , взяточки дают да припивают

Back to top button