Політика

ВІКТОР БИСТРОВ: «ЗАВДАННЯ «НАШОГО КРАЮ» – ПОВЕРНУТИ ПЕДАГОГАМ НАДБАВКИ ЗА ПРЕСТИЖНІСТЬ ПРАЦІ»

Професія вчителя в багатьох країнах є надзвичайно престижною та авторитетною. Це визначається і ставленням громадськості до тих, хто навчає й виховує дітей, тобто працює на майбутні покоління, так і винагородою за їхню нелегку працю. А те, що працювати з дітьми непросто, всі мали змогу переконатися під час онлайн-навчання в період жорсткого карантину внаслідок пандемії коронавірусу. Втім, ми очікуємо, що новий навчальний рік розпочнеться у звичайному режимі, але з дотриманням карантинних обмежень. Про освіту в Чернігові, тенденції її розвитку напередодні 1 вересня говоримо з депутатом Чернігівської міської ради від політичної партії «НАШ КРАЙ», керівником міського партійного осередку Віктором Бистровим.

Вікторе Едуардовичу, як ви оцінюєте стан підготовки до нового навчального року шкіл Чернігова і загалом ставлення місцевої влади до педагогів?

Підготовка до нового навчального року ніби проводиться, але водночас є чимало недоліків, виникають конфлікти – батьки незадоволені, як, приміром, у школі №19, де є нарікання на стан вікон у класі, старі парти, ненадійну електропроводку тощо. А п’ять років тому звучали заяви, що жодних зборів коштів із батьків на ремонти в школах не буде. Натомість, бачимо зовсім іншу картину.

Якщо говорити про тенденції в освіті, то мало оптимізму: за останні роки у Чернігові закрили дві школи – №10 і №23. Спроби їх відстояти не увінчалися успіхом, хоча «НАШ КРАЙ» доклав усіх зусиль, аби влада врахувала думку батьківського та педагогічного колективів. Крім цього, сталися численні зміни зі знаком «мінус» у навчальному процесі, в підтримці освітян. Зокрема, ліквідовано поділ класів на підгрупи під час вивчення іноземних мов, фізики, математики тощо. Така ситуація в усіх загальноосвітніх закладах Чернігова, окрім школи №1, до якої в міської ради й управління освіти інше ставлення. Чому? Неважко здогадатися…

Згадується й безкоштовне харчування дітей раніше і надбавки педагогам…

Коли бюджет обласного центру був значно меншим, учні молодшої школи забезпечувалися безкоштовним гарячим харчуванням за рахунок міста. Однак із достатньо великим бюджетом пріоритети змінилися і батьки мають самостійно дбати про харчування своїх дітей.

А ще не варто забувати про ліквідацію надбавок учителям за престижність праці. Це спочатку було зроблено з грубим порушенням законодавства та використанням тиску на вчительські колективи. «НАШ КРАЙ» підтримав педагогів Чернігова і виніс проблемне питання в публічну площину – місцева влада повернула на три місяці надбавки за престижність праці у розмірі 20% посадового окладу, однак потім вчинила по-своєму, відібравши гроші у вчителів. Ми вважаємо таке ставлення неприпустимим у школах обласного центру, адже в інших містах України і навіть невеликих громадах такі надбавки виплачуються.

Чернігівські вчителі заслуговують на гідну оплату своєї праці! Одним із своїх завдань у новообраній міській раді ми вбачаємо повернення вчителям надбавки за престижність праці. На жаль, сьогодні заробітні плати освітян Чернігова нижчі, аніж деінде, вони не отримують будь-яких муніципальних доплат. Цю ситуацію треба змінювати.

Навчання в умовах карантину буде іншим, ніж зазвичай. Хто має дбати про безпеку у школах?

На моє переконання, про безпеку учнів і вчителів у школах має дбати як державна, так і місцева влада. Уряд врешті визначився з порядком і заходами початку навчання у школах із 1 вересня. Але водночас урядовці зазначили, що саме органи місцевого самоврядування мають забезпечити школи масками та антисептиками, відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря. Також серед правил перебування учнів у школах визначено, що їх лише опитуватимуть про самопочуття перед навчанням, лікар не перевірятиме, не оглядатиме.

У Чернігові зараз на місцевому рівні офіційно озвучується, що у класах забезпечити соціальну дистанцію не вдасться (якщо у класі 30-35 учнів), тільки у школах додатково відкриють запасні входи/виходи, щоб не скупчувати дітей. Можливо, чернігівські школи будуть забезпечені санітайзерами, але про маски, говорить влада, мають подбати батьки. Чи справедливо це? Ні. Ми переконані, для вчителів і дітей засоби захисту мають бути безкоштовними і загальнодоступними за рахунок місцевого бюджету.

«НАШ КРАЙ» ще раніше вказував на негатив від скорочення медичних сестер у школах. Це питання набуло більшого резонансу лише в умовах пандемії.

Добре, що міська влада Чернігова нарешті зрозуміла, що посади медсестер у школах ліквідовувати не можна. З цього навчального року в кожній школі знову буде присутня медична сестра. Ми закликаємо запровадити перевірку стану здоров’я дітей. Не просто опитування, а температурний скринінг на вході до навчального закладу. Оскільки опитування про самопочуття не дадуть адекватної оцінки стану їхнього здоров’я. А одна хвора дитина може відправити на карантин усю школу!

Крім цього, варто враховувати, що школи в країні та й на Чернігівщині відкриються у період зростання захворюваності на COVID-19. Виходить, що, коли інфікувань було значно менше, навчатися не дозволяли, а на піку пандемії в країні відкриють школи.

Якими мають бути дії місцевої влади в таких умовах?

Тому, вважаю, важливо на місцевому рівні думати і про створення, про всяк випадок, онлайн-платформи для навчання дітей. Маємо бути відповідальними й усвідомлювати, що наражати  дітей на небезпеку – це злочин!

На жаль, не виділено і не планується виділення додаткових коштів із міського бюджету Чернігова для адаптації освіти в умовах коронавірусу – це і захист дітей та працівників загальноосвітніх навчальних закладів, і додаткова підтримка та освіта дітей із малозабезпечених родин.

Зараз освіта в Чернігові фінансується, як і вся гуманітарна сфера, за залишковим принципом. І на жаль, вона не є конкурентною в сучасних умовах. Чернігівці заслуговують на краще життя. Ми, депутати від «НАШОГО КРАЮ», зможемо зробити більше в освітній галузі, аніж чинна влада.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button