Політика

Які очікування від нової Верховної Ради

*Актуально

У четвер, 29 серпня, відбудеться урочисте засідання новообраної Верховної Ради України IX скликання. Це буде парламент, де більшістю має фракція партії «Слуга народу». За словам керівника фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольги Чередник, щоб проводити реформи в інтересах всіх українців та здобути підтримку цих реформ із боку інших фракцій, ці зміни мають бути в інтересах людей.

«Щоб українці почали довіряти Верховній Раді, парламент має виконувати обіцянки, які кандидати роздавали на виборах, та ухвалювати рішення, на які очікують люди», — наголошує вона.

«Наш край» висунув до нового парламенту 5 вимог, які мають розпочати реформи в інтересах українців.

  1. Децентралізація має бути закріплена в Конституції.

Без закріплення децентралізації, громад, префектів та місцевого самоврядування на рівні районів і областей в Основному законі, децентралізацію неможливо завершити. Ця реформа просто стане ще однією не здійсненою, яких було повно в історії України. «Наш край» вимагає завершити реальну децентралізацію. Права і більш широкі повноваження мають бути передані громадам – за європейським прикладом.

  1. Уже найближчим часом мають бути призначені вибори в нових громадах.

На сьогодні понад 100 громад готові провести перші місцеві вибори. Було б доречно провести такі вибори вже цієї осені. Також парламент разом із новим урядом мали б знайти механізми, які б мотивували створювати нові громади в Україні. Адже наступного року заплановані місцеві вибори на новій територіальній основі.

  1. Земля має бути захищена в інтересах аграріїв і держави.

Нова влада налаштована на земельну реформу, у тому числі й продаж землі сільськогосподарського призначення. Важливо, щоб землю не розпродали за безцінь латифундистам та закордонним інвесторам. Власність селянина має бути суворо захищена, а сільські жителі мотивовані її оберігати та використовувати за призначенням.

  1. Реформи мають бути переглянуті в інтересах людей, а не чиновників.

Медична, освітня, пенсійна, комунальна «реформи» виявилися недолугими та такими, що змінили життя українці на гірше. Парламент і новий уряд мають переглянути ці реформи та поставити на чільне місце інтереси громадянина, а не чиновників.

  1. Економічне зростання має забезпечувати зростання добробуту людей, а не олігархів.

Економічне зростання має бути відчутним для людей і спрямоване на підвищення зарплат, пенсій та інших соціальних виплат. Тоді люди відчують ефективність економічних змін у державі, повірять їм та підтримають. Майбутні державні бюджети, які буде ухвалювати парламент, мають містити позитивні зміни саме для всіх громадян, а не лише для олігархів та тих, хто звик годуватися з бюджету.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button