Політика

Закон про референдум має зміцнити народовладдя в Україні, – депутат міськради

*Актуально

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про референдум. Цей документ впроваджує процедуру народовладдя та затверджує теми, що можуть чи не можуть бути винесені на всенародне опитування.

Як зазначив керівник фракції «Наш край» у Чернігівській міськраді Олександр Луценко, Україна жила з 2012 року без закону про референдум. Відтепер його проведення розблоковано, що є позитивним моментом. «Водночас окремі положення закону викликають застереження: зокрема, можливість проводити його в електронній формі. За відсутності напрацьованих механізмів захисту голосів виборців така форма може стати предметом для спекуляцій та отримання потрібного рішення, насамперед для влади, яка контролює служби, що відповідають за захищеність зв’язку», – зауважив він.

Окрім того, небезпечними є можливості скасування на референдумі законів та ухвалення популістських, необґрунтованих рішень.

«Насправді народні референдуми за цим законом складно провести, оскільки президент та ЦВК отримали право визначати, чи варто виносити те чи інше питання на референдум», – пояснив Олександр Луценко.

«Наш край» загалом вітає ухвалення закону про референдум, який усуває правові лакуни, що існували в українському законодавчому полі. Проте партія наполягає на внесенні змін до ухваленого закону, щоб зробити його справжнім інструментом здійснення народовладдя, вільним від політичних маніпуляцій та спроб узурпувати владу.

Згідно з ухваленим законом, на референдум можуть бути винесені:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів Конституції I (Загальні засади), III (Вибори. Референдум), XIII (Внесення змін до Конституції України);
  • питання загальнодержавного значення;
  • питання про зміну території України;
  • питання про втрату чинності законом або його окремими положеннями.

Не можуть бути предметом референдуму питання, які:

  • суперечать Конституції і загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення її суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози нацбезпеці, розпалювання ворожнечі;
  • законопроєкти з питань бюджету, податків та амністії;
  • віднесені законодавством до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Право голосу на всеукраїнському референдумі мають усі громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років і які не визнані у встановленому законом порядку недієздатними.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button