Суспільство

12 коней вижили, 9 загинули: кінноспортивний клуб «Гармонія» на околиці Чернігова оговтується від руйнувань (Фото)

У 2016 році Ганна Сидляренко разом із чоловіком заснували кінноспортивний клуб «Гармонія», що в районі фабрики «Сіверянка» в Чернігові, та завели своїх коней. Окрім того, зверталися власники коней, які не мали умов для їхнього утримання. Зазвичай такі людишукають стайню, яка підходить за розташуванням.

«А ми доглядали за тваринами й утримували їх. До повномасштабного вторгнення у нас на утриманні був 21 кінь. Усе було добре, років п’ять розвивалися, процвітали, купували потрібне обладнання для коней і стайні, заохочували кататися дорослих і дітей», – згадує Ганна Сидляренко.

І все надалі було б добре, якби не повномасштабне вторгнення. У березні 2022 року мікрорайон, де розташовується стайня, зазнав дуже великих обстрілів. Але тоді прилітало поруч із конюшнею. Весь час конюх був разом із кіньми, порав їх, годував, поїв, коли було більш-менш безпечно, а потім йшов у своє укриття. А 17 березня снаряд прилетів у приміщення стайні, причому влучив у коня, який помер на місці. І почалася пожежа.

«17 березня конюх побачив, що стайня горить, то він побіг і відчинив двері та випустив із приміщення 20 живих коней. Перелякані тварини потікали хто куди. До речі, серед них були і старі коні, і маленький піврічний жеребчик.

Евакуювати тварин можливості не було, бо це не хом’ячки. Коня треба вантажити в коневіз. За нормальних обставин на це може піти й пів дня, бо тварина зазвичай пручається. А коли тварина перелякана, то її тим паче нікуди не завантажиш. І везти було нікуди», – розповідає Ганна Сидляренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікона, перед якою моляться люди, що мріють про щасливе сімейне життя, з’явилася в Катерининській церкві

Тварини йшли на поле, але поля були заміновані. То в пошуках їжі вони підривалися на мінах, деякі коні загинули від осколкових поранень. До квітня, як усе стихло, вижили 12 коней, а 9 загинули.

«На початку квітня ми почали шукати коней і збирати докупи. На той час вони були худі й знесилені. Дуже допомогла нам інша стайня, кінний клуб «Казка», що в міському саду культури і відпочинку. Зокрема, наші коні були там до осені 2023 року», – каже Ганна Сидляренко.

Але хоч би як важко довелося, бажання відновити зруйноване господарство було. До того ж, відгукнулося багато людей, які хотіли допомогти, надсилали амуніцію для коней, речі першої необхідності.

Тож у вересні 2023 року знайшли приміщення та почали будівництво власної стайні. Зрозуміло, що довелося очищати, вирубувати рослинність і вивозити купу сміття з прилеглої території. Потім впорядкували левади для коней. Попереду ще дуже багато роботи з облаштування, але за неї візьмуться вже навесні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button